2015. 12. 16.

Elhunyt, aki két nepáli királyt is tanított

December 8-án, négy nappal 78. születésnapja előtt elhunyt Nepál első püspöke, Anthony Sharma, akinek főpásztorsága a katolikus egyház virágzását hozta el Nepálban.


„Sharma püspök a királyság időszakában kezdte működését, majd tanúja volt a politikai felfordulásnak, amikor Nepált köztársasággá kiáltották ki. Tanúja volt annak, ahogy Nepál hindu országból szekuláris állammá vált” – mondta róla Szilasz Bogati általános helynök.
Anthony Sharma Indiában született, nepáli hindu szülők gyermekeként. 1968-ban jezsuiták szentelték pappá az indiai Dardzsilingben. 1984-ben Nepál első jezsuita elöljárója lett. II. János Pál pápa prefektussá nevezte ki 1996-ban; 2007-ben püspökké szentelték. 2014-ben nyugalmazását kérte.
Közel állt a királyi családhoz; a ’60-as években, még szeminaristaként tanította Dnyánendra királyt és testvérét, a néhai Birendra királyt a dardzsilingi jezsuita Szent József-iskolában.
Kapcsolatai révén elérte, hogy a kormány engedélyezze a Nepáli Katolikus Társaság regisztrálását hivatalosan elismert szervezetként – ez 1993-ban meg is valósult. Ennek köszönhetően a helyi katolikusok végre hazájuk megbecsült polgárainak érezhették magukat.
2008-ban Sharma püspök üdvözölte a Nepáli Köztársaság születését, miután egy különleges gyűlés megszavazta a himalájai ország hindu monarchiájának eltörlését.
A főpásztor támogatta a szekularizmust, amit immár az alkotmányba is belefoglaltak, mondván: „A szekularizmus nem jelenti akár a hinduizmus, akár más vallás végét, hanem azt jelenti, hogy mindenki szabadon gyakorolja a saját vallását.”
Mint Sharma püspök a Ucanews katolikus hírügynökségnek elmondta, édesanyja, aki hindu vallása szerint élt, arra tanította őt, hogy tisztelje a kereszténységet. Még akkor is, amikor Nepál hivatalosan hindu ország volt, a püspök ragaszkodott hozzá, hogy a katolikus egyház szabadon működhessen, főképp az oktatásban.
Bogati atya „nagy tanítónak” nevezte a püspököt, „aki számos iskolát nyitott, és szívén viselte, hogy terjessze a tudást Nepál minden részén”. Huszonhárom iskola alapításánál működött közre Anthony Sharma püspök.
1990-ben alapította meg Sharma püspök a nepáli karitászt, mely szegények és marginalizáltak ezreit segítette.
Nepál 27,8 millió lakosából nyolcezren katolikusok, akik javarészt az ország keleti területein élnek, ahol 1999-ben alakítottak ki egyházközségeket.
Forrás és fotó: Catholic Herald
Magyar Kurír
(vn)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése