2015. 12. 02.

Moszkva szerint Erdogan és családja is érintett az illegális olajkereskedelemben

A török felső vezetés és személyesen Recep Tayyip Erdogan államfő, illetve családja is érintett a szíriai és az iraki olaj illegális kitermelésében és Törökországba szállításában – állította Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes szerdán Moszkvában. 
A Katarban tartózkodó török államfő visszautasította az ismételt orosz vádakat.
„Az iraki és szíriai törvényes tulajdonosoktól ellopott olaj legfőbb fogyasztójának Törökország számít. A tudomásunkra jutott értesülések szerint ebbe a törvénytelen vállalkozásba az ország legfőbb politikai vezetését, Erdogan elnököt és családját is bevonták. Nem egyszer beszéltünk a terroristákkal való összejátszás veszélyeiről. (…) Az olaj hatalmas mennyiségben és ipari méretekben, több ezer teherautóból álló élő olajvezetéken át jut el Törökország területére” – mondta Antonov, aki hozzá tette, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet éves olajbevételei mintegy kétmilliárd dollárt tesznek ki.
A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások az IÁ olajkereskedelemből származó bevételeit felére csökkentették. A dzsihadisták napi bevételei két hónap leforgása alatt három millióról (882 millió forintról) másfél millió dollárra csökkentek nyilatkozta a nap folyamán Szergej Rudszkoj tábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnökségének műveleti vezetője, aki hozzáfűzte, hogy emellett a terroristák jelentős pénzeszközöket, valamint fegyvereket, lőszert és más anyagi támogatást is kapnak tevékenységükhöz. Rudszkoj szerint a szélsőségesek mintegy 8 500 tartálykocsival rendelkeznek, amelyekkel naponta 200 ezer barrel olajat képesek szállítani.

ERDOGAN FIA NYAKIG BENNE VAN? Az köztudott, hogy az Iszlám Állam (IÁ) legfontosabb pénzforrása az illegális olajkereskedelem. Egyes török és szíriai médiumok szerint az IÁ által uralt területekről folyó törvényellenes olajexportot mindenek előtt Bilal Erdogan, a török elnök fia irányítja – tette közzé a sputniknews.com nevű orosz hírportál.

A tábornok szerint három fő útvonalon juttatják el az olajat az IÁ ellenőrzése alatt álló iraki és szíriai területekről Törökországba. A nyugati útvonal török földközi-tengeri kikötőkhöz, az északi a török Batman nevű településen lévő olajfeldolgozó üzemhez, míg a keleti a Cizre településen lévő hatalmas átrakodó bázishoz vezet.
Mihail Mizincev, az orosz nemzeti védelmi irányító központ igazgatója szerdán kijelentette az orosz védelmi minisztérium a jövő héten tájékoztatni kívánja a sajtót a szíriai szélsőségesek törökországi kiképzéséről, illetve fegyverzetéről.
Mizincev arról is beszélt, hogy csak az elmúlt hét folyamán több mint kétezer fegyveres és 120 tonna hadianyag, illetve 250 gépjármű érkezett Törökországból Szíriába.
Recep Tayyip Erdogan ismételten visszautasította a Moszkva által megfogalmazott vádakat. „Törökország még nem vesztette el a lelkiismeretét, hogy terrorista szervezetektől kapjon olajat. Nem érzelmi indíttatásból fogunk cselekedni, hanem a nemzetközi diplomácia diktálta lépéseket teszünk” – mondta az államfő a török televízió élő adásában és megismételte egy korábbi nyilatkozatát miszerint lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja az általa hangoztatott vádakat.

A TÖRÖKÖKNEK ARANYBÁNYA, NEM ÉRDEKÜK, HOGY VÉGE LEGYEN A HÁBORÚNAK. Törökország a szíriai háború kedvezményezettje, és ezért nem is érintett abban, hogy az véget érjen. Minél tovább tart a háború, annál több menekült érkezik hozzájuk, akiket Európa vagy átvesz, vagy fizet azért, hogy maradjanak Törökországban. A törököknek így ez a háború egy aranybánya, és nem érdeke, hogy véget érjennyilatkozta Marácz László magyar professzor egy orosz lapnak.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése