2015. 12. 17.

Nem európai magatartást tükröz Werner Faymann osztrák kancellár „zsarolása”

Orbán Viktor azt üzente a támogatások csökkentésének ötletét felvető „baloldali miniszterelnököknek”, hogy „ne zsaroljanak, ez nem európai viselkedés, ez nem európai magatartás”.
„Mindig is azt képviseltük, hogy ha valaki nem tudja megvédeni a külső határait, akkor menjünk oda és védjük meg. Ne beszéljünk mellé, ez egy lex Greece, egy Görögországról szóló törvény, hiszen Görögország nem volt képes megvédeni a határait” – fogalmazott a kormányfő.

A határvédelem nemzeti hatáskör

A magyar miniszterelnök hozzátette: a határvédelem nemzeti hatáskör, de Magyarország elfogadja, hogy ha erre nem képes egy ország, akkor „kiegészítő eszközök rendelkezésre álljanak.”
Az Európai Bizottság kedden nyújtotta be javaslatát az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

Az osztrák kancellár ismét megzsarolta Magyarországot

Nem európai magatartást tükröz Werner Faymann osztrák kancellár „zsarolása” – közölte Orbán Viktor a kancellár azon felvetésére reagálva, amely szerint csökkenteni kellene a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országoknak nyújtott uniós támogatásokat.
A magyar miniszterelnök erről azután beszélt, hogy megérkezett az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozására.
Orbán azt üzente a támogatások csökkentésének ötletét felvető „baloldali miniszterelnököknek”, hogy „ne zsaroljanak, ez nem európai viselkedés, ez nem európai magatartás”.
Hozzátette, Werner Faymann „többedszerre zsarolja meg Magyarországot és zsarol meg mindenkit, aki kitart a vélemény- és szólásszabadság mellett, ez nem európai viselkedés, ezen az alapon nem fogunk tudni megegyezni”. Orbán Viktor elmondta, az EU-csúcs előtt még egyeztetést tartanak a visegrádi országok (V4) kormányfői, s ezen a találkozón David Cameron brit miniszterelnök is részt vesz. A magyar kormányfő pénteken kétoldalú megbeszélést folytat Cameronnal.
Fotó: MTI
Fotó: MTI

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése