2015. 12. 29.

Nőhet a minimálbér Romániában

Forrás: www.erdon.ro
Összeült a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek tagjaiból álló Háromoldalú Országos Tanács, hogy egyeztessen a minimálbér 2016-os szintjéről. Év végéig dönteniük kell a kérdésben.

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti tömb elnöke elmondta: a találkozó tegnap délután kezdődött a munkaügyi minisztérium székhelyén, a döntésig pedig csak három napjuk van, ugyanis a kormány idei utolsó ülésére holnap kerül sor.

Amint Ana Costea munkaügyi miniszter a múlt héten kijelentette, a minimálbér emelésének lehetőségét alaposan meg kell vizsgálni ahhoz, hogy ne okozzanak több kárt, mint hasznot. Mint magyarázta, a társadalmi partnerekkel megtartott egyeztetést a minimálbér 1200 lejre történő emeléséről a szakszervezetek kezdeményezték.

„Mi a konzultációt bonyolítjuk le, nem az alkut. Két javaslat volt: a szakszervezetek azt javasolták, hogy a minimálbér január elsejétől nőjön 1200 lejre, a munkáltatók pedig azt kérték, hogy az adózás alapját az 1050 lejes szintnél tartsák, és akkor lehet 1200 lej a nyolcórás munka díja. A társadalmi párbeszédért felelős bizottság tudomásul vette a javaslatokat, jelenleg pedig vizsgálja azokat. A döntés a kormány kezében van, december 31-éig határozni fog” – ecsetelte a szaktárcavezető.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke azt kérte a kormánytól, hogy jelölje meg, mikor és milyen mértékben készül emelni a minimálbért még a költségvetés elfogadása előtt. Mint fogalmazott, ez az általa vezetett alakulat határozott kérése.

Háromszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése