2015. 12. 28.

Ramadi városát felszabadították az ISIS alól

Yahya Rasul dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője hősies győzelemről beszélt. A tévé és a nagy hírügynökségek pedig bemutatták, ahogy a kormányzati épületegyüttes tetejére kitűzik az iraki zászlót.
Néhány jelentés szerint azonban az iszlamisták még mindig tanúsítanak kisebb ellenállást a közép-iraki városban.
Ramadi eleste fordulópont lehet az ISIS elleni harcban. A várost májusban foglalták el rövid idő alatt a dzsihadisták, megalázó vereséget mérve a szétzilálódott iraki hadseregre. Most hetekig tartott a harc Ramadiért.
Az iraki állami televízió ma már azt mutatta, hogy az iraki katonák örömlövéseket adnak le, és birkát vágnak a győzelmi ünnepségre. A kormányzati negyedet tegnap foglalták vissza, az ISIS fegyveresei és öngyilkos robbantói keményen kitartottak az épületgyüttesben.  Az AFP egy iraki parancsnoktól úgy értesült, hogy 300 robbanószerkezetet helyeztek el az oda vezető utakon és az épületek alatt.
A Ramadi visszafoglalására indított művelet november elején kezdődött, koalíciós légi támogatással. A Bagdadtól 90 kilométerrel nyugatra fekvő városban azonban nehezen haladtak előre a kormányerők, főként mert Bagdad most úgy döntött: nem támaszkodik azokra a félkatonai siíta erőkre, amelyek Tikrit visszafoglalásában játszottak komoly szerepet, mert nem akarja szítani a növekvő felekezeti feszültséget.
A Pentagon szerint Ramadi visszafoglalása “büszke pillanat az irakiak számára”.
Most a cél az, hogy biztosítsák a civilek biztonságos visszatérését a városba.
Bagdadban pedig bejelentették, hogy az iraki hadsereg követzkező célpontja Moszul lesz. Az Iszlám Állam iraki központja.

Fotó: AFP/Ahmad al-Rubaye
globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése