2013. 03. 12.

Március 11-12. Kongregáció-Konklávé


Március 11-én, hétfőn a szokásosnál is hosszabban számolt be P. Federico Lombardi SJ, a bíborosok X. általános kongregációjáról, amely az utolsó volt a konklávé megkezdése előtt, és amelyen 152 bíboros vett részt.
Az utolsó kongregáción 28-an kértek szót, összességében 161 felszólalás hangzott el a megbeszélések során. A bíborosok úgy döntöttek, hogy hétfőn délután már nem tartanak kongregációt, hiszen át kell költözniük a Szent Márta házba, ahol a konklávé idején tartózkodnak. 



A média több mint 5600 képviselője van jelen Rómában.  

Kedden délelőtt 10 órakor kezdődik a vatikáni Szent Péter bazilikában a „Missa pro eligendo Romano Pontifice” szertartás. A szentmise liturgiájáról kiadott kis könyv interneten is már megtalálható latin, olasz és angol nyelven a www.vatican.va honlapon, a liturgikus szertartások hivatala címszó alatt (Ufficio delle Cerimonie liturgiche). A szertartást latin nyelven mutatják be. A főcelebráns Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja. A szentmisén koncelebrálnak a nem választó bíborosok is, a homília olaszul hangzik el. Nincs szükség külön jegyre az előreláthatólag két órán át tartó szertartásra.  
Kedden délután fél 5-kor indulnak el ünnepi körmenetben a választó bíborosok a Pál kápolnából a Sixtus kápolnába a következő sorrendben: elöl halad a kereszt gyertyavivők kíséretében, majd a Sixtus kápolna kórusa, a Bíborosi Kollégium titkára, Prospero Grech máltai bíboros, aki az elmélkedést tartja. (A körmenet előtt közös imát mondanak). A bíborosok fordított sorrendben vonulnak be a Sixtus kápolnába, vagyis a körmenetet a püspöki rend legidősebb bíborosa, Re bíboros zárja. Őt kíséri Guido Marini prelátus, pápai fő szertartásmester.
A körmenetet a szentek litániája és a Veni Creator himnusz hangjai kísérik. A bíborosok elfoglalják helyüket a Sixtus kápolnában, majd az eskütételre kerül sor. Re bíboros felolvassa latinul az esküformát, ezt követően a választó bíborosok egyenként a kápolna közepén elhelyezett ambóhoz járulnak és a nyitott evangéliumos könyvet érintve teszik le esküjüket. Ezután mindenki elhagyja a kápolnát, a választó bíborosok, a pápai liturgiák fő szertartásmestere és Grech bíboros kivételével. Bezárul a kápolna ajtaja, miután elhangzott a szertartásmester a híres
„Extra omnes” latin felszólítása. 

25. alkalommal rendezik meg a pápaválasztást Michelangelo Utolsó ítélet c. alkotása alatt. 
Az elmélkedés után lehetséges, hogy megtörténik az első szavazás, amely valószínűleg nem hoz eredményt, tehát fekete füst várható. A bíborosok közösen elimádkozzák a vesperást és visszatérnek a Szent Márta házba – mondta hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a szentszéki szóvivő.  

VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése