2015. 04. 28.

Krisztus világa 2015. május - Szemle


Neked ajánljuk, Szűzanyánk...
Jó félévszázaddal ezelőtt is, ha pünkösd közeledett, mindjárt a csíksomlyói búcsúra gondoltunk. Készülődtünk annak rendje s módja szerint. Kommunizmus volt, tiltották a zarándoklatot. A távolsági és a helyi autóbuszjáratokat kivették, a vonatok közlekedését korlátozták, a forgalmat akadályozták, csakhogy Somlyóra ne tudjunk menni... Mi pedig, csendes zarándokok csak mentünk és halkan imádkoztunk... 
A templomban az érkező zarándokcsoportok imádsága, éneke zengett. Itt láttam először moldvai magyarokat, azaz csángókat. Ruhájuk és beszédjük különösnek tűnt, de szeretettel tekintettünk rájuk, mert ők is magyarok, csak szegényebbek mint mi, hiszen még iskolájuk sincs. A fáradtság és álmosság mindegyre csukogatta szemünket, miközben a búcsúsok énekei hol felcsaptak, hol elhalkultak. Ennél szebb altatódalt soha nem hallottam, mint a Szűzanya lábánál... 

A Szűzanya után a földi édesanyánkra is gondolunk és köszöntjük május első vasárnapján. Hiszen édesanyánkra is nagyon illik a Mária-ének kezdő sora: Hozzád futok bánatommal... És hányszor szaladtunk kisgyermekként az édesanyánkhoz? Mindegyre!... Őket is köszöntjük - a 2. oldalon.
Tegyük életünk középpontjává... közösség és szeretet májusban – Antal Zoltán IV. éves kispap májusi elmélkedése – a 3. oldalon.
Világnapok májusban - Anyák napja, anya nélkül nevelkedő gyermekek napja, Madarak és fák napján át  az Eltűnt gyermekek és Nemdohányzók világnapjáig - Sárközi Sándor piarista atya összeállítása szól.  (4-5. oldal)
Száz évvel ezelőtt történt Bakó Mária Hajnalka az első világháborút megjárt, hadirokkant nagyapja emlékeit idézi. (6. oldal)
A Katolikus Egyház Katekizmusa, XXVIII. része - a katolikus egyház felépítéséről, a hívekről és a hierarchiáról, a pápa küldetéséről szól. Játékos ismerkedés szentekkel – ez utóbbi Vitos Antal kvíze, Szent IV. Bonifác pápáról, Szent Félixről, a csanádi egyházmegye vértanú püspökéről. (7. oldal)
Pálosok - Németh Ella kérdezte hivatásáról Puskás Antal pálos atyát. (8-9. oldal)
Megőrzők és gyűjtögetők - Matthias Mühl a címben sűrített témát Ferenc pápa mondásáhpz csatolja: a halotti lepelnek nincs zsebe". Az elmélkedést Bács Béla János fordította. (9. oldal)
Kapaszkodás a fény felé  – címmel, Márton Árpád csíkszeredai festőművész pályáját mutatja be Sárközi Sándor. (10-11. oldal) 
Fogadalmi kolostor, fogadalmi búcsú avagy Feltárulnak Csíksomlyó titkai  - címmel a múltat borító fátylat lebbenti fel Darvas-Kozma József három oldalon, az 1352-ben épült pálos kolostor és búcsús kiváltságaik továbbélését,  a ferences konvent 1442-ős indulását, az 1567-es pünkösdszombati fogadalmi búcsú történetét és napjainkig tartó kibontakozását. (12-14.oldal)
Szórvány éve 4. – Az új alapokon keletkezett egyházközségekről, a katolikus reformról és szerzetesek szerepéről ír Darvas-Kozma József. (15. oldal)
Nem értettük egymás nyelvét, és mégis kommunikáltunk - Jegyzetek Vietnamból, személyes tapasztalásából kiindulva, a motoros azt üzeni haza, hogy figyeljünk a körülöttünk élő szeretteinkre!  (16. oldal) 
A róka és a farkas a lakodalomban - magyar népmesével kedveskedik, Katóca. (17. oldal) Feladat a meséhez - a 19. oldalon.
Derűs élet - viccek kereskedőről, óvodásról, papról, vándorról, az emberiség történetéről. (18. oldal)
A Keresztrejtvényben Márai Sándor barátságról szóló gondolatát rejtettük el, és megismerhetjük hűséges megfejtőinket. (19. oldal)  
2015. május - egyházi naptár a napi szentmise olvasmányaival - a 20. oldalon. 

** 
KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése