2015. 04. 04.

Ellopták a Kárpát-medence legdélebbi Kossuth-szobrát

Forrás: www.vmsz.org.rs
Ellopták a Kárpát-medence legdélebben felállított Kossuth-szobrát a bánsági Magyarittabéról péntekre virradóra – tájékoztatták az MTI tudósítóját a település vezetői.

Petes Béla, a falu polgármestere szerint színesfémtolvajok vihették el a 111 éves bronzszobrot. Elmondta: még folyik a helyszínelés, de szerinte csak akkor lesz meg a szobor, ha azok jelentik az esetet, akiknek a tolvajok el akarják adni a fémet.

Petes Béla hozzátette: a talapzat érintetlen, és még mindig ott vannak a március 15-én elhelyezett koszorúk.

Horvay János szobrász alkotását 1904-ben állították fel önkéntes pénzadományokból, 1918-ig minden évben március 15-én, az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékére megkoszorúzták. Miután 1918-ban egy bevonuló szerb katona szívtájékon átlőtte, majd lelökték a talapzatáról, a szobrot a református templomban rejtették el, és csak 1941 tavaszán került újra elő. Az emlékműnél 1990 óta szerveztek újra koszorúzásokat, itt tartották a március 15-i bánsági központi megemlékezést.

A körülbelül 1300 fős közép-bánsági Magyarittabé zömében magyar lakosságát a 18. század végén odatelepített Békés megyei református magyarok utódai alkotják. Korábban színtiszta magyar falu volt, az utóbbi két évtized elvándorlásai és az asszimiláció miatt azonban most már a lakosság körülbelül egytizede szerb.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése