2015. 04. 15.

Oroszország a gázcsapok lezásárásával fenyeget

Forrás: sikerado.hu
A Gazprom orosz gázipari cég óvja az Európai Uniót attól, hogy akadályozza az Ukrajnának mint az európai országokba irányuló gázszállítások tranzitországának kiiktatását célzó orosz tervek megvalósítását, azaz a Török Áramlat megépítését. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője egy berlini konferencián a gázszállítások leállításával fenyegette meg az Ukrajnát elkerülő Déli és a Török Áramlat gázvezeték ellenzőit – hangzott el az M1 Ma délelőtt című műsorában.

Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 társulat elnöke elmondta: egyszerűen arról van szó, hogy Ukrajnában a „melegháború” után egy újabb szakasz kezdődött, gazdaságpolitikai eszközökkel folytatódik ugyanaz a konfliktus.

Leszögezte: az orosz gázra Európának szüksége van, Magyarország pedig még nagyobb mértékben függ az orosz gáztól, mint a közösség. A gáz eddig Ukrajnán keresztül érkezett a térségbe.
A szakember idézte Alekszej Millernek a berlini konferencián tett kijelentéseit. A Gazprom-vezér Ukrajnát a Gazprom és az európai Unió közötti leggyengébb láncszemnek nevezte. Azt mondta: az Európába irányuló tranzitútvonal megadása a Szovjetunió ajándéka volt Ukrajnának, ám hogyha az ajándékot manipuláció eszközeként vetik be, ez nem tarthat sokáig.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az ukrán vezeték, amelyen egyébként jelentős korlátozás nem volt, csak kilátásba helyezték, kölcsönös zsarolási potenciállal bír – hangoztatta Járosi Márton.

Úgy véli: az Európai Unióból ki kell kényszeríteni, hogy valljon színt, támogatja-e alternatív gázvezetékek kiépítését, erre ugyanis a szövetséges államok egymagukban nem képesek. Sajnos a jelek nem jók, az egyik uniós biztos nemrég azt mondta, ez üzleti kérdés, és akkor szállnak be, ha üzletileg jó az uniónak.

Oroszország eközben nem zárta ki, hogy anyagilag is beszáll a vezetékek építésébe. Azt ajánlotta az uniónak, újítsák fel azt a gazdasági együttműködést, amelyet az északi vezeték ügyében Németország és Oroszország megkötött.

hirado.hu / M1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése