2015. 04. 11.

A grúz elnök a pápánál

Ferenc pápa április 10-én délelőtt az Apostoli Palotában fogadta Giorgi Margvelasvili grúz elnököt, aki ezt követően találkozott Antoine Camilleri prelátussal, az államközi kapcsolatok titkárhelyettesével – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A szívélyes megbeszélések során értékelték a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, valamint elmélyítettek néhány közös érdeklődésre számot tartó témát. Ezek közül kiemelték a helyi katolikus közösség pozitív hozzájárulását a karitatív és nevelési tevékenységekhez. Aggodalommal szóltak a grúz térséget érintő feszültségekről. A felek megállapították, hogy fontos teljesen tiszteletben tartani a nemzetközi jogot, és reményüket fejezték ki, hogy békés tárgyalások útján keresnek megoldásokat a helyzetre. Végül pedig utaltak Grúzia közelmúltbeli európai szerepére – olvasható a találkozóról kiadott szentszéki közleményben.

A pápa egy Szent Mártont ábrázoló érmét ajándékozott a grúz elnöknek, amelyen a szent beborít köpenyével egy szegény embert. Olyan ajándék ez – mondta Ferenc pápa –, amelyet szívesen ad az államfőknek, mivel az a feladatuk, hogy Szent Mártonhoz hasonlóan ruhát adjanak a szegényeknek és védelmezzék saját népüket.
A Szentatya a grúz elnök és kísérete látogatását követően április 10-én fogadta Luis Francisco Ladaria Ferrer érseket, a Hittani Kongregáció titkárát, majd Andrea Riccardi professzor, a Sant’Egidio Közösség alapítója, végül Marita Perceval, Argentína állandó ENSZ-nagykövete járult Ferenc pápa elé.
A Szentatya délután találkozott az argentínai örmény apostoli egyház prímásával, Mouradian Kissag érsekkel és húszfős kíséretével. Ferenc pápa rajtuk kívül Róbert Bezák nyugalmazott nagyszombati érseket is fogadta.
Forrás: Vatikáni Rádió
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése