2015. 04. 12.

Az örmény népírtás 100. évfordulója

Az Isteni Irgalmasság vasárnapján a Szentatya szentmisével emlékezett meg az örmény népirtás centenáriumáról, valamint egyházdoktorrá avatta Náregi Szent Gergelyt, a 10. századi örmény misztikus költőt és szerzetest.

Három szörnyű népirtás volt a XX. században: az első az örményeké, a második a zsidóké, a harmadik pedig a sztálinizmus áldozataié – mondta a katolikus egyház feje a Szent Péter templomban, Rómában.
Ferenc pápa és az örmény pátriárka arról emlékeztek meg a közös misén, hogy száz évvel ezelőtt kezdődött meg az örmények kiirtása a török szultán birodalmában. Az örmény kisebbséget szinte teljesen kiirtották, csak kevesen tudtak külföldre menekülni.
Törökország hivatalosan soha nem vállalta fel a teljes felelősséget az örmények kiirtásáért. Ferenc pápa arra a dokumentumra hivatkozott, melyet még II. János Pál pápa irt alá az örmények pátriárkájával 2000-ben.
A misét együtt mutatta be a Szent Péter templomban Ferenc pápával Nerszesz Bedrosz XIX Tarmuni, az örmények pátriárkája. Részt vett a szertartáson Szerzs Szergiszjan, Örményország köztársasági elnöke is.
A közös mise aligha javítja a Vatikán és Törökország kapcsolatát, hiszen az örmény népirtás továbbra is tabutéma a közgondolkodás számára, annak ellenére, hogy a másfél milliós örmény kisebbséget száz évvel ezelőtt szinte teljes egészében kiirtották a török szultán birodalmában.
Fotó: Europress/AFP

globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése