2015. 04. 10.

Költségtérítést kérnek Pontától a kétnyelvűség miatt

Forrás: marosvasarhelyiradio.ro
Tamás Sándor, a székelyföldi Kovászna megye tanácsának elnöke beadványban kérte Victor Ponta miniszterelnöktől, hogy a központi költségvetésből fedezzék a kétnyelvűség többletköltségeit a megyében, és a kormány hagyja jóvá fordítók alkalmazását az önkormányzatnál – tájékoztatott csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevele.

Tamás Sándor arra figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy azokban a közigazgatási egységekben, amelyekben egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot, törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, dokumentumaikat az állam nyelve mellett a kisebbség nyelvén is tegyék közzé. A törvény azonban nem biztosítja a többnyelvűség anyagi feltételeit, és az álláskeret megkötései miatt az önkormányzatok nem alkalmazhatnak teljes munkaidős fordítókat.

A nyelvhasználati kérdések teljes körű lefedéséhez a kormánytól öt állás létrehozását kérik, négymillió lej (280 millió forint) költségvetés-kiegészítéssel együtt a megyében elhelyezendő többnyelvű táblák, illetve a tanácsüléseken is használt tolmácsgép költségeinek a fedezésére – tudatta Tamás Sándor.

„Kíváncsi vagyok, miként reagál majd a miniszterelnök a megkeresésünkre: elbújik valamilyen kifogás mögé vagy igazi európai polgárként a Romániában érvényes törvényeket betartását" szorgalmazza – idézte a székelyföldi önkormányzati vezetőt az RMDSZ hírlevele.

A Kovászna megyei önkormányzat idénre tervezi a szinkrontolmácsolás lehetőségét is megteremtő felszerelés megvásárlását.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése