2015. 04. 24.

Döntött az alkotmánybíróság a kovásznai Fenyő szálló ügyében

Forrás: 3szek.ro
Csütörtökön, április 23-án tárgyalta az alkotmánybíróság a kovásznai Fenyő szálló ügyét, miután a Brassói Táblabíróság alkotmányossági vizsgálatra küldte a sürgősségi kormányrendelet nyomán, a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére 20 háromszéki magánszemély által indított per anyagát.

Az alkotmánybíróság többségi szavazattal úgy döntött, hogy a kérdés nem tartozik hatáskörébe, mivel az alkotmányellenességet kifogásoló személyek nem bizonyították egyértelműen, hogy érdekük sérült volna a szálloda átadásával.

Így a perirat visszakerül a Brassói Táblabíróságra, ahol a pert kezdeményezők bizonyítani próbálják érdekeltségüket, s ezáltal jogsérelmüket, de további lépéseket is terveznek a Nép Ügyvédjénél illetve a Strasbourgi Emberjogi Bíróságnál.

Mint ismeretes – egy folyamatban lévő másik jogi eljárásban – a 20 magánszemély, illetve a kovásznai történelmi magyar egyházak panaszt tettek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is, a testület azonban nem mondta ki egyértelműen, hogy a Fenyő szálló ortodox egyháznak való ajándékozása diszkriminatív. Ezért a felperesek pert indított a bizottsági döntés ellen is, amelyet a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság tárgyal.

Gazda Zoltán, a per egyik kezdeményezője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése