2015. 04. 07.

Észak-erdélyi autópálya

Román és spanyol cégek konzorciuma fejezheti be az észak-erdélyi autópályának a magyar–román államhatár közelében levő Borstól Berettyószéplakig terjedő szakaszát – közölte hétfőn honlapján az Országos Útügyi és Autópálya-társaság (CNADNR). A 60 kilométeres pályaszakasz befejezésére kiírt versenytárgyalás győzteseként a spanyol Corsan Rt. és Corviam Construccion Rt., valamint a romániai Consinit Kft., Road Consulting & Design Solution Kft. és a Via Design Kft. konzorciumát hirdette ki a szakhatóság.
sztrada_berettyoszeplak_b
A konzorciumnak azokat a munkálatokat kell befejeznie, amelyeket az amerikai Bechtel társaság kezdett el, és végzett el mintegy felerészben. Az építőnek 24 hónap alatt kell elvégeznie a tervezési és építési munkákat, és az átadás után 30 hónapra kell garanciát vállalnia. A konzorcium áfa nélkül 701 millió lejes ajánlatot tett. Ioan Rus szállításügyi miniszter korábbi bejelentése értelmében a pályaszakasz építését Románia saját forrásokból finanszírozza.
Amint arról beszámoltunk, év elején jelentették be azoknak a konzorciumoknak a nevét, amelyek megépítik az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti öt szakaszát. Ezek hossza összesen 56,5 kilométer. Eközben jelenleg építés alatt áll a Gyalu és Magyarnádas közötti mintegy 8,7 kilométeres szakasz is, amely lehetővé teszi, hogy a Szatmárnémeti–Kolozsvár-országútról is fel lehessen jutni az autópályára.
Az észak-erdélyi autópályán jelenleg 52 kilométeren lehet közlekedni a Kolozs megyei Aranyosgyéres és Gyalu között. Amennyiben megépülnek a Marosvásárhely és Aranyosgyéres, a Gyalu és Magyarnádas, valamint a Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszok is, összesen 135 kilométeren lehet majd közlekedni.
Az észak-erdélyi autópálya eredeti hosszát 415 kilométerre tervezték a Bors és Brassó közötti nyomvonalon. Ennek megépítésére a bukaresti hatóságok 2003-ban kötöttek szerződést az amerikai Bechtel vállalattal, de miután több mint 10 év alatt csak 52 kilométer épült meg, Bukarest 2013-ban felbontotta a szerződést az amerikaiakkal, a román hatóságok pedig újabb versenytárgyalásokat írtak ki több szakaszra.

erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése