2015. 04. 05.

Ételszentelés Csíkszeredában, 2015 - Legyen HUNGARICUM!



A húsvéti ételszentelés Csíkszeredában megőrizte évszázados, eleven ünnepélyességét, társadalmi, családi és mondhatjuk, hogy ökumenikus jellegét. Húsvét reggelén, 8 órakor a Főtéren tartottuk a Kárpát-medence egyik legnagyobb ételszentelését. 

A szertartást a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt elkészített asztaltól végeztük.
Fotó: Kovács Sz.
A kihangosításról a házigazdák gondoskodtak.
A hívek, amint a térre érkeznek, felsorakoznak. A sorok kialakítását mindig  az oltár felől, a tér közepéről kezdik és fokozatosan felfejlődnek a Kossuth utca, valamint a Sapientia Egyetem felé. 
Az ünnephez és a katona nemzet múltjához méltóan 8 pap (Tamás József püspök, P. Balla Barnabás és Fr. Szücs Imre pálos szerzetesek, Virág László ny. plébános, Mihály Imre, Csíki Szabolcs,  György Imre segédlelkészek és Darvas-Kozma József esp.-plébános) két-két sor  között vonult el és hintette meg az eledeleket.  

Majd visszafordultak és egy-egy sor megszentelése után mentek a feldíszített asztalhoz.
Népünk ajkán a húsvéti szent eledelek (kalács, kicsontolt sonka, bárány, hámozott tojás, kenyér, só, torma, bor) összefoglaló régi neve  a kókonya. Miután a nagyböjtben felkészültünk a húsvétra, bűnbánatot tartottunk, gyóntunk és áldoztunk, ezért első húsvétvasárnapi eledelünket is megáldatjuk.  
György Imre tisztelendő szentel. Fotó: Balázs Árpád
Az eledeleket legtöbb helyen kengyeles, füles kosárban teszik, amit hímzett terítővel, abrosszal takarnak le. A terítő elkészítése mindig az új asszony első feladatai közé tartozott. Az ételszentelés után mindenki siet haza, így is jelezzük azt, hogy a munkában is elsők akarnak lenni, nemcsak az étkezésben.
Az úttesten is állnak, talán az utolsó percekben érkezők. A Sapientia EMTE tetejéről nézve. Fotó: Balázs Árpád.
Húsvét megkoronázza a nagyböjt negyvennapos táplálkozási fegyelmét. Lelkileg megtisztultan először ülhetünk a húsvéti eledelek mellé. Felidézzük az Utolsó Vacsorát a családban, a magunk közösségében. A bárány Jézus áldozatára emlékeztet. A piros tojás Krisztus vérére és feltámadására emlékeztet. Amint a csirke kikel a tojásból, úgy támadt föl Jézus a sírjából, hogy nekünk örök életet adjon. Fegyelmezetten étkezünk, ahol minden morzsára, darabra tisztelettel vigyázunk, mert szentelmény, és ami nem ehető, azt tűzben szoktuk elégetni. 
A közös reggeli után szentmisére megyünk, hogy Krisztus asztaláról is táplálkozzunk. 

Kegyelemteljes húsvéti ünnepet kívánok minden testvéremnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése