2015. 04. 25.

A Gyurcsány kígyó

A Magyar Nemzet (Huszár-telep…, 2015.04.25., 4 o.) ismételten visszatér arra, hogy a héten a Kúria, megváltoztatva a korábban a Debreceni Ítélőtáblán született döntést, úgy határozott: alaptalan az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) keresete, amelyben a civil szervezet szegregálónak bélyegezte a görög katolikusoknak a nyíregyházi Huszár-telepen fenntartott, Sója Miklós Általános Iskolát. A lapnak Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Metropólia érseke elmondta: az ítéletet valódi igazságszolgáltatásnak tartja. „Elvetették a merev dogmatizmust, és volt erejük életet lehelni a törvény már-már elszáradni látszó betűibe. Bár deklaráltan nem foglalkozik az ítélet szociológiai kérdésekkel, mégis tud pusztán a törvény alkalmazásával vigaszt és megnyugvást nyújtani a jogvédők akciója miatt bajba került iskoláknak, szüleiknek.”

Eközben a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) és a CFCF bejelentette: az Európai Bizottságban kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezik Magyarország ellen a romák jogellenes elkülönítése miatt. 

Kocsis Fülöp érsek így reagált: „Amennyire én tudom, a bíróság ítélete nem szolgálhat alapul arra, hogy hazánk ellen fordulhasson bárki is. Nem történt új jogszabály megalkotása, a Kúria pontosan ugyanazokat a szabályokat alkalmazta, amelyeket az alsóbb fokú bíróságok. Mi sem fenekedtünk hazánk és a bíróságok ellen csupán azért, mert két fórum is ránk sütötte a szegregáció bélyegét. Remélem más is belátja, hogy nem a bíróságokban kell keresni a hibát, hanem a saját meggyőződésük szorul felülvizsgálatra. Az egyház mindezek ellenére a gyermekek és a szüleik javát szolgálva szeretné folytatni azt a munkát, amely ellen lényegi kifogás nem volt. A cél a ránk bízottak Istenhez vezetése, boldogulásuk elősegítése, a tehetségek kibontakoztatása, az identitás megőrzése. Tervünk, hogy minél szélesebb körű lehetőséget adjunk hátrányos helyzetű gyermekek tanulására, egészen a legmagasabb szintű diplomákig. Ezzel együtt továbbra is arra törekszünk, hogy ne legyen elkülönülés a cigányok és nem cigányok között, s hogy azt a meglévő feszültséget – amit egyesek szándékosan szítanak is – minél inkább oldani tudjuk, közelebb vezethessük az embereket egymáshoz.”

MK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése