2015. 04. 11.

Johannis: A politika legyen független az üzlettől


Forrás: marosvasarhelyiradio.ro
A pártfinanszírozási törvény újraelemzését kéri az államfő.

Az elnöki hivatal közleménye szerint, Klaus Johannis arra kéri a Parlamentet, hogy a márciusban megszavazott és kihirdetésre váró új pártfinanszírozási jogszabályt elemezzék újra.
Az államfő azt nehezményezi, hogy a politikai pártok finanszírozását szabályozó törvény olyan gondokat vet fel, amely a törvényhozói eljárások szabályosságát és a parlamenti viták átláthatóságát kérdőjelezi meg. Klaus Johannis azt is nehezményezi, hogy az új jogszabály, pénzügyi kölcsön esetén, lehetőséget nyújt a poltikai pártoknak a hitelt adó intézményeken kívül fizikai- és jogi személyekhez is fordulni. Az államelnök szerint ez az előírás függővé teszi az üzleti szférától a politikai szférát.

Mint ismert, márciusban a képviselőház nagy többséggel megszavazta az új pártfinanszírozási törvényt, csupán az RMDSZ törvényhozói tartózkodtak. A jogszabály szerint a választási kampányokat, ezentúl az állami költségvetésből pénzelik és a jelöltek hitelekből megelőlegezett költségeit pedig utólag számolnák el, amennyiben elértek egy bizonyos támogatottságot.

marosvasarhelyiradio.ro
 **
A politika megtisztítására törekvő Johannis helyesen látja, hogy a politika legyen független az üzleti szférától. Ebben az RMDSZ előrelátása helyesnek bizonyult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése