2015. 04. 13.

Nem lesz fal Cremisanban

Az izraeli legfelsőbb bíróság nem engedélyezte a fal megépítését a történelmi jelentőségű Cremisan-völgyben, ahol a szaléziak rendháza és borgazdasága, valamint a Segítő Szűz Mária Leányai rendháza, óvodája és iskolája áll – tájékoztat a Szaléziak.hu.


A végső döntést egy kilenc éve tartó, nagy horderejű kampány előzte meg.

Az Izrael és Ciszjordánia között húzódó elválasztó fal nem haladhat át a Cremisan völgyön és Beit Jala településen. Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a Honvédelmi Minisztérium kérelmét, hogy a fal nyomvonalát a Cremisan-völgyön vezessék át.

A döntést április 2-án üdvözölték a szalézi rendházban megtartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett a fenyegetett családok mellett Bethlehem polgármestere, Vera Baboun és a jeruzsálemi latin pátriárka, Fouad Twal is, aki a The Guardian riporterének elmondta: „Láthatjuk a boldogságot mindenki arcán, aki itt van. Ezt annak köszönhetjük, hogy a kampányban nem csak a helyi lakosság vett részt, hanem a vatikáni tisztviselők, a külföldi nagykövetek, és mindazok, akik a kérdést nemzetközi szinten fölvetették. Olyan ez számunkra, mint egy előrehozott feltámadás. Holnap nagypéntek lesz, de ennek ellenére mi nagyon örülünk és tudunk ünnepelni. Köszönjük Istennek mindezt.”

A válaszfal a Cremisan-völgyben nem csak 58 keresztény földműves családot érintett volna Beit Jala településen, hanem a Don Bosco Nővérek és a Don Bosco Szaléziak két nagy rendházát is. A nővérek egy óvodát és egy általános iskolát vezetnek itt 400 tanulóval. A kolostort, amelyet az elmúlt 125 évben a szalézi rend vezet, 1883-ban alapították a szaléziak egy 7. századbeli bizánci kolostor romjain. Az itt működő Cremisan-pincészet termékeit nagyra értékelik a Szentföldön túl is, az eladásból származó bevételt a szaléziak iskolák és szakképző központok fenntartására használják fel.

A rendházban járt nagycsütörtökön Samia Khanaliyah, Beit Jala palesztin városépítésze, akinek a családja már elvesztette földjét a fal miatt, és megfenyegették őket, hogy még többet fognak veszíteni. „A föld fontos az emberek számára. Nem csak azok számára, akik az olajfákból és a gazdálkodásból élnek, hanem azért, mert igen kevés itt a fás terület és ez egy fontos nyitott tér – mondta az építész. – Nem volt könnyű számunkra megvívni ezt a harcot. Engedélyeket kellett kérni és a bírósághoz fordulni Jeruzsálemben és Tel Avivban olyan nyelven, amely nem a mi nyelvünk. Az évek során sokan elvesztették a reményt, de mi soha.”

A katolikus egyház a Szentföldön évek óta küzd az érintett mezőgazdasági termelőkkel és vallásos emberekkel együtt az ellen, hogy az említett válaszfal a Cremisan-völgyön keresztül vezessen. Már két pápától is kértek segítséget, legutóbb februárban, amikor közvetlenül Ferenc pápánál járt kihallgatáson Betlehem polgármestere.

Az izraeli hatóságok szerint a fal biztonsági okokból szükséges, de a helyi lakosok szerint az igazi ok egészen más. Habár a bíróság elvetette a fal megépítését ezen a nyomvonalon, a kérdés továbbra is megoldatlan. A bírósági határozatban elrendelték, hogy a hadsereg találjon egy másik útvonalat, amely távolabb esik, és kevésbé károsítja a Cremisan-völgyben élő palesztinokat és az itteni rendházakat.

Fotó: Szaléziak.hu
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése