2015. 04. 25.

Nagyon kéne az oroszoknak a magyar élelmiszer

 Brutálisan drágulnak az élelmiszerek Oroszországban, miközben a kormány biztató jelnek tartja, hogy mérséklődik a tőkekivonás. Elképzelhető, hogy az orosz vállalatok elfogadható áron tudják újrafinanszírozni lejáró hiteleiket a nyugati tőkepiacokon.


Nincsenek könnyű helyzetben az orosz háziasszonyok - derült ki a moszkvai statisztikai hivatal márciusi inflációs adataiból. Az elmúlt év harmadik hónapjához képest átlagosan 24,7 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak Oroszországban. Az átlagos adat ugyanakkor óriási eltéréseket mutat: az importból származó termékek ára sokkal jobban nőtt, mint a belföldön termelteké.

Az előbbiekre a legjobb példa a cukor, amelyet jórészt külföldről szereznek be. A rubel katasztrofális leértékelődése miatt a cukorért másfélszer annyit kellett fizetniük az oroszoknak idén márciusban, mint 2014 márciusában. Az orosz valuta nagyjából értéke harmadát veszítette el a dollárral szemben 2014 és 2015 harmadik hónapja között.

Cukorárrobbanás
A halak és más tengerei élelmiszerek ára azért szökött fel éppen harmadával, mert a Kreml az EU és az USA embargójára válaszul korlátozta az élelmiszer-behozatalt az Európai Unióból. Ezzel kapcsolatban a hét elején látott napvilágot a hír, miszerint az orosz élelmiszer-hivatal ellenőrei Görögországban és Magyarországon megkezdtek azt a vizsgálatot, amelynek eredményeként ezeknek az országoknak - és Ciprusnak - engedélyezhetik az oroszországi élelmiszerexportot.
Ez jó hatással lehetne a zöldségek és gyümölcsök árára, miután ebben az árucsoportban 38 százalékos drágulást jegyeztek fel a statisztikusok, ám kevésbé érintheti a kenyér és a pékáruk árát. Ezeket a termékeket ugyanis hazai alapanyagokból készítik, ezért "csak" 14,8 százalékkal drágultak. Ugyanez a helyzet a tejjel és a tejtermékekkel (plusz 15,7 százalék), a vajjal (plusz 17,6 százalék) és a szeszes italokkal, amelyek 12,6 százalékkal kerülnek többe.
Optimista pénzügyér
Oroszországot födrengésszerű megrázkódtatások érték az elmúlt évben, ám a helyzet javul, így egyre több ok van az optimizmusra - jelentette ki a CNBC-nek nyilatkozva Anton Siluanov pénzügyminiszter. A tőkekivonás csökken és a gazdaság szereplői elkezdték dollárjaikat rubelre váltani. A második negyedévben fele annyi tőke hagyhatja el Oroszországot, mint az elsőben.
Az ország ellen számos nem formális szankciót is alkalmaznak a nyugati kormányok. London például három hónapot adott a Mihail Fridman mágnás kezében lévő L1 Energy befektetési társaságnak, hogy eladja északi-tengeri olajérdekeltségeit, mert Fridman mozgását várhatóan korlátozni fogják az USA-ban és az EU-ban. Tesztelni fogja ezt a fajta embargót, amikor néhány hónap múlva néhány orosz cég megpróbálja majd a nemzetközi tőkepiacokról újrafinanszírozni lejáró adósságát.
A javuló keresletnek köszönhetően a hozamok majdnem a tavaly kirobbant válság alatti szinten vannak - mondta ezzel kapcsolatban Siluanov. Ha az orosz cégeknek sikerül megfelelő áron új hitelekhez jutniuk, akkor nem zárható ki, hogy az állam is megjelenik a kötvénypiacokon. Az oroszok hangulatát javíthatja, hogy az idén eddig a rubel teljesített a legjobban a világ többi valutájával összevetve, igaz, igen alacsony szintről erősödhetett.

napi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése