2015. 04. 16.

Végre megszólalt az EP

Az Európai Parlament szerdai határozatában felszólította Törökországot arra, hogy ismerje el népirtásként azokat a rémtetteket, amelyeket az Oszmán Birodalomban száz évvel ezelőtt követtek el örmények százezrei ellen. Az MTI és az Euronews tudósítása.


Az Európai Parlament határozatban emlékezett meg a fegyvertelen örmény civilek egy évszázaddal ezelőtti tömeges legyilkolásáról.
Recep Tayyip Erdoğan török államfő már előzetesen közölte, hogy Ankara figyelmen kívül hagyja a határozatot.
Az Európai Parlament képviselői az egyértelmű többséggel elfogadott dokumentumban úgy fogalmaztak, hogy a közelgő századik évforduló kiemelkedő lehetőség lenne a múlt feldolgozására és a két érintett nép közötti teljes megbékélés elősegítésére.
A kerek évforduló alkalmából készített EP-határozat azt is sürgeti, hogy Törökország tegye lehetővé az akadálytalan hozzáférést a történtekre vonatkozó teljes archívumhoz.
Erdoğan már a brüsszeli szavazás előtt közölte, hogy Ankara figyelmen kívül hagyja, ha az EP népirtásnak minősíti az örmények elleni atrocitásokat. „Egyik fülünkön be, a másikon ki!” – jelentette ki a török elnök.
Törökország elismeri, hogy 1915-ben török katonák az Oszmán Birodalom területén élő örményeket gyilkoltak meg, de tagadja, hogy az népirtás lett volna.
„Személy szerint nem fárasztom magam védekezéssel, mert a törököknek tiszta a lelkiismeretük” – mondta Erdoğan.
Az EP – állítása szerint első nagy nemzetközi szervezetként – már 1987-ben népirtásnak nevezte a történteket. A mostani határozatban a képviselők azt is üdvözölték, hogy néhány nappal ezelőtt Ferenc pápa is ezt a kifejezést használta. A pápai állásfoglalás az EP szerint a béke és megbékélés szellemiségébe illeszkedik.
A Brüsszelben élő örmények támogatják az Európai Parlament határozatát. Egyikük, Emma Argutyan további lépéseket sürgetett az ügyben.
Szerintem ez egy lépés a helyes irányba, jobb, mint a semmi. De mutatja azt is, hogy megoldást kell találni a kérdésre, nem szabad elfelejteni. Remélem, hogy ez csak egyetlen lépés a folyamat során – mondta Emma Argutyan.

A határozat ellen törökök egy csoportja tüntetett az Európai Parlament épülete előtt.
A török EU-nagykövet azt mondta, a kérdés a történészekre tartozik, nem a politikusokra. „Az Európai Parlament ismét történelmi hibát követett el, amivel megsérti a törököket. Elfogadhatatlan, hogy egyoldalúan, párbeszéd nélkül döntenek. A török-uniós kapcsolatokra ennek semmilyen hatása nem lesz, mert a parlament nem képviseli az Európai Uniót” – mondta Szelim Jenel.
Fotó: n-tv.de
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése