2015. 04. 25.

Merényletet terveztek a Vatikán ellen

Forrás: nyugatijelen.com
Tizennyolc személyt vett őrizetbe az olasz rendőrség terrorizmusellenes egysége. A hatóságok szerint közöttük vannak egy pakisztáni merénylet elkövetői, valamint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida egykori vezetőjének két embere.

Az Olaszországban kialakított terroristahálózat bázisa Szardínia szigetén volt. Ott vették őrizetbe a külföldi állampolgárságú személyeket. A csoport vezetője egy Szardínián élő vállalkozó. Más olasz tartományokban is házkutatásokat tartottak.

Az olasz terrorizmusellenes hatóságok közleménye szerint a csoport tagjai számos, Pakisztánban és Afganisztánban elkövetett merényletben részt vettek, többek között a pakisztáni Pesavar piacán 2009 októberében elkövetett pokolgépes robbantásban, amelyben több mint száz ember vesztette életét. Az őrizetbe vett személyek között van az al-Kaida terrorszervezet két tagja is, akik a 2011-ben megölt Oszama bin Laden testőrei voltak, amikor az al-Kaida vezére Pakisztánban bujkált.

Az olaszországi terrorcsoport a Nyugat elleni fegyveres harcot hirdette, és célul tűzte ki a pakisztáni kormány megbuktatását. A szardíniai bázisról pakisztáni és afganisztáni terrorista csoportokat finanszírozott, tagokat toborzott az Olaszországba érkező bevándorlók soraiban, többeket közülük segített abban, hogy továbbmenjenek más európai országokba.

Mauro Mura olasz ügyész az AP hírügynökségnek elmondta: az őrizetbe vett iszlamisták 2010-ben a Vatikán ellen is merényletet terveztek. Az erre utaló jeleket titkos lehallgatások alapján találták meg a hatóságok.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése