2013. 03. 02.

Az a föld, amelyet keresek

A VIII. században két férfiú állt a Bódeni-tó partján: Szent Pirmin bencés  (+ 753), az Isten embere és Sintlaz, a tó környéki földbirtok ura.
Amott túl a sziget - mondta a szent - éppen az a föld, amelyet keresek. Vitess oda! Isten munkáját ott akarom folytatni és befejezni.
A sziget legyen a tied, Isten embere, - felelte Sintlaz. - De figyelmeztetlek, hogy tele van utálatos férgekkel. Még senki se merte megpróbálni a rajta való letelepedést.
Az Istené a föld és minden teljessége (23. Zsolt) - felelte Pirmin. 
Az Úr adott erőt az első hithirdetőnek, hogy skorpiókon és minden mérges ördögi férgen járjon. S az Isten emberének erős evezőcsapásaival a halászcsónak átvágta a zúgó vizeket.
S amint az Isten szolgája, Pirmin a szigetre lépett, Isten intésére megtörtén a csoda, mert a különös és ijesztő férgek nagy változata a sziget egyik feléből a másikba mentek át s a tó felülete három napig tele volt a kígyók  tömegével. 
Akkor Pirmin, Krisztus harcosa csákányokkal és más vaseszközökkel a töviseket és gazokat, az értéktelen bozótokat kiirtotta. Saját kezűleg és mások segítségével a szigetet 3 nap alatt kitisztította s kedves területté változtatta. Az élő Isten számára szép templomot s melléje magának és testvéreinek kolostort épített. Amióta Pirmin a szigetre lépett, a levegő egészséges, a víz iható, a talaj termékeny lett. Vajon mi lesz lépteink nyomán?
A színes legenda így mondja el a bencés kolostor alapítását, amelyet a munka befejezése után  Gottes-reichen Au - Reichenau - Isten gazdagjainak szigete néven hívnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése