2013. 03. 01.

XVI. Benedek pápa tető alá hozta



XVI. Benedek pápa kiteljesítette a II. Vatikáni zsinat tanítását.
2013. február 28-a az újkori Egyház életének egyik legjelentősebb dátuma, amikor Őszentsége, XVI. Benedek pápa római idő szerint 20 órakor befejezte péteri szolgálatát Ettől kezdve csak egy egyszerű zarándok vagyok, aki megkezdi földi zarándokútjának utolsó szakaszát. De szeretnék még egész szívemmel, minden szeretetemmel, imáimmal, elmélkedéseimmel, minden belső erőmmel a közjóért, az egyház és az emberiség javáért dolgozni. Nagy támaszt jelent számomra együttérzésetek. Haladjunk előre az Úrral az egyház és a világ javára. Köszönök mindent. Most teljes szívemből adom rátok áldásomat.” Az ő áldása tulajdonképpen mindaz a sokszínű isteni ajándék, amit rajta keresztül Isten mindnyájunknak adni akar. Így minden egyes ember áldás lehet embertársa számára, ha Isten igazságát, jóságát, szépségét és szeretetét megérezteti és közvetíti. Erdő bíboros úr mondta: Az egész új evangelizáció tulajdonképpen erről szól: kapcsolatba kell hoznunk az embereket Jézus Krisztussal.
Áldás volt február 28-a, amikor hálaadó szentmisét mutattunk be az imádság és elmélkedés útjára térő Szentatyánkért. Csütörtök lévén, egy félórával a szentmise előtt már sorba álltak a gyónok. A hívek közösen mondták a rózsafüzért. A szentmisére megtelt a templom. Különös hangulata volt a koncelebrált misének. A szeretet és hála lengte be. A szentmise után az oltárra helyezett Eucharisztia előtt mi papok, hárman felváltva vezettük a szentségimádási órát "A krisztusi papságért".  Elsőként a Szentatyáért, majd a főpásztorunkért, püspökeinkért; papjainkért és lelkiatyáinkért; az elhunyt főpásztorokért és papokért; a hivatásukat elhagyott papokért; és a zárórész Főpap-Krisztus és papjai egységéért szólt. 
A szentségimádást ezután az engesztelő és lelkiségi csoportok vezették 20,45 óráig. Ekkor elcsendesedtünk, megszólaltak templomaink harangjai. 
Negyed órán át harangszó színezte csendes elmélkedésünket az Oltáriszentség előtt. 21 órakor a Tantum ergo éneklése után szentségi áldással zártuk hálaimánkat. A szentségimádáson részt vettek olyanok is, akiket vasárnap ritkán látni. 
Nagy volt a szolidaritás a Szentatyával. Az esti közös ima után, módosítva a Pápai himnuszt, így imádkoztam:
Hol Szent Péter sírba téve,
és Rómának dobog szíve,
ezrek ajkán, ezer nyelven,
hő ima zeng édesdeden:
Tartsd meg Isten, hű szolgádat,
Egyházad megújítóját!

Nagy történelmi esemény tanúi vagyunk, mert XVI. Benedek pápa kiteljesítette a II. Vatikáni zsinat tanítását.
**


Kedves Olvasók! Köszönöm megtisztelő érdeklődésüket. Most az Emeritus pápával mondom: Ajánljuk az Anyaszentegyházat Legfőbb Pásztora, a mi Urunk, Jézus Krisztus gondjaiba. Fohászkodjunk Szent Anyjához, Máriához, hogy anyai jóságával segítse a bíboros atyákat az új pápa megválasztásában.” 
Várva a jó hírt: Habemus papam! – szeretettel köszönti, 
Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése