2015. 11. 15.

A terrorizmus elleni keményebb fellépést sürgetik a vezető európai lapok

Az európai politikának pontosan kell mérlegelnie, hogy mit válaszol a „véres provokációra”, hiszen ettől a reakciótól függ, hogy a párizsi támadás miképp változtatja meg a világot – írták a vasárnapi osztrák lapok, amelyek egyúttal higgadtságra figyelmeztettek. A Welt am Sonntag című német vasárnapi lap kommentárja szerint „valami jó is lehet a szörnyűségből”, ha a Párizsban, „Európa szívében” elkövetett merényletek ébresztőként hatnak, és elvezetnek az „erős Nyugat” politikájához, amelyet a felvilágosodás, a jogállamiság és az emberi jogok iránti büszkeség, és ezeknek az értékeknek a „cselekvő védelme” jellemez.

Die Presse: Európának hosszú ideig tartó kihívásra kell felkészülnie

A konzervatív osztrák lap vezércikke szerint Európának hosszú ideig tartó kihívásra kell felkészülnie, hiszen a párizsi támadás a szerző szerint még csak a kezdet.
Oroszország széleskörű terrorizmusellenes együttműködést szorgalmaz majd, a szíriai elnök partnerségre ajánlkozik fel, Franciaország elnöke pedig a cselekvőképességét fogja demonstrálni.
A Die Presse kommentárja szerint az szervezeteknek inkább az ellenségeket, mintsem a baráti országokat kellene lehallgatnia.

Vecernji List: Párizs azért célpont, mert a nyugati civilizáció szimbóluma

Horvát vezető napilap szerint Párizs : a választás szabadságát, a mások és a másság elfogadását, az emberi egyenlőséget, a nők és férfiak közötti egyenrangúságot, a világi és az egyházi hatalom különállását.
„Az iszlám terror ugyanakkor semmi mást nem érdemel, mint megvetést és megfelelő választ”.

Rzeczpospolita: az EU-nak nincs közös védelmi, migrációs és külpolitikája

Amennyiben az Európai Unió nem állít fel közös frontot a terrorveszéllyel szemben, az iszlám fundamentalistáknak sikerül az újkori Európa legnagyobb teljesítményét, az integrációt lerombolni – vélte a jobbközép lengyel napilap kommentátora.
Az, hogy Francois Hollande elnök visszaállította az ellenőrzést a francia határokon, megkérdőjelezi az európai integráció jelképeként felfogott schengeni rendszert – tette hozzá.

Welt am Sonntag: nem folytatható tovább „a lavírozás és a tűrés” politikája

Amennyiben tovább tart „a lavírozás és a tűrés” politikája, akkor a párizsi áldozatok csupán „az alávetettség előfutárai” lesznek – tette hozzá a konzervatív hetilap.
A szerző hangsúlyozta, hogy a muzulmán szervezetektől már nem elég a részvét kinyilvánítása, az imámoknak a mecsetekben és a politikusoknak a parlamentekben jelezniük kell, hogy megváltozik a Nyugat hozzáállása.
„Szükségünk van a védekezésre igazán képes demokráciára. Szükségünk van egy erős Európára” – írta a Welt am Sonntag.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: eddig nem volt eredményes az Iszlám Állam elleni katonai fellépés

A párizsi merényletek után felmerül a kérdés, hogy az uniós partnerek nyilatkozatai a szolidaritásról puszta szavak maradnak-e.

La Repubblica: ki kell mondani, háborúban vagyunk

A balközép olasz napilap szerint a Párizsban elkövetett merényletsorozat az Iszlám Állam hivatalos hadüzenete volt a Nyugatnak. A kalifátus elindította a harmadik világháborút – írta az újság.
Megjegyezte, az IÁ dzsihadista fegyvereseinek sikerült rákényszerítenie Franciaországot, hogy kimondják, háborúban vagyunk.

La Stampa: kihívás az Európába érkező migráció

A szintén olasz lap az Európába érkező migráció kihívását hangsúlyozta.  „Megijeszti Európát”, és végleg „megváltoztathatná Európa történetét” a migrációban rejlő veszélyek miatt.
Az olasz író Claudio Magris a Corriere della Serában arról írt, hogy az erőszakra nem kizárólag erőszakkal lehet válaszolni. Az újság külön cikket szentel annak, hogy a párizsi merényletek óta az olasz közösségi oldalakon a legtöbbször a 2006-ban elhunyt Oriana Fallaci olasz írónőt idézik, aki a 2001-es New York-i merényleteket követő A harag és büszkeség című könyvében összeférhetetlennek nevezte az iszlámot és a nyugati kultúrát.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése