2015. 11. 16.

Új Marshall-tervet akar Ban Ki Mu

Fotó: EPA/TOLGA BOZOGLU
Az ENSZ-főtitkár a közel-keleti országok megsegítését célzó, afféle új Marshall-terv kidolgozására szólította fel a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetőit, mondván, az segíthet megoldani az Európában kialakult menekültválságot.

Ban Ki Mun, aki részt vesz a G20-csoport hétvégi törökországi csúcstalálkozóján, vasárnap tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy számít a G20-csoport vezetőinek támogatására a 2. világháború óta legnagyobb menekültválság megoldásában.

A világszervezet vezetője megköszönte Törökországnak, Jordániának és Libanonnak, hogy befogadtak négymillió szíriai menekültet, egyúttal azt kérte a nemzetek közösségétől, hogy fokozzák az érintett országok támogatását. Mindazonáltal Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy a menekültválság kezelése nem eredményezheti azt, hogy az Európai Unió tagállamai csökkentik a fejlődő országok pénzügyi támogatását.

„Nem szabad más rovására segíteni a nélkülöző embereken. Felszólítom a G20-csoport vezetőit, hogy hallják meg a (közel-keleti) térség újjáépítését célzó, a Marshall-tervhez hasonló méretű kezdeményezés kidolgozására tett átfogó felhívást" – mondta Ban Ki Mun, aki egyúttal a migráció szabadságáról szóló nemzetközi megállapodás kidolgozását is szorgalmazta.

A George Marshall akkori amerikai külügyminiszter által 1947-ben meghirdetett, majd a következő évben elindított európai újjáépítési program egyik alapvető célja az volt, hogy a 2. világháborúban romba dőlt európai országok gazdaságát és társadalmi szerkezetét mielőbb stabilizálják. A Marshallról elnevezett segélyprogram keretében folyó áron 13 milliárd dollárt, jelenlegi értékén számítva mintegy 130 milliárd dollárt pumpált az amerikai kormány 17 európai országba. A Szovjetunió és szövetségesei elutasították a programban való részvételt.

A szíriai válság kirobbanása előtt az Európai Unióban folytak tárgyalások az arab országok megsegítését célzó segélyprogramról, amelytől a gazdasági stabilitás biztosítását és demokratikus hatalmi szervek kialakítását remélték. A tervre 10 milliárd eurót szánt volna az unió.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése