2015. 11. 20.

EU-s célkeresztben Paks II

A magyar kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság (EB) egyszer már jóváhagyta azt, amit sajtóértesülések szerint most kifogásol a paksi atomerőmű kapacitásfenntartását szolgáló beruházásban: a magyar–orosz kormányközi szerződést.

– Az államközi szerződés tervezetét a kormány 2013 végén elküldte a bizottságnak, amely 2014 januárjában, José Manuel Barroso elnök aláírásával arról tájékoztatta a magyar felet, hogy nem emel kifogást a magyar–orosz államközi szerződéssel kapcsolatban. Ez a kormányközi megállapodás az egész beruházás kerete, amelyet az Euratom-szerződés 103-as cikkelye tesz lehetővé. Ez azt mondja ki, hogy egy európai uniós tagállam jogosult egy harmadik, azaz unión kívüli országgal szerződést kötni atomenergetikai kérdésekben, amennyiben az EB ezt jóváhagyta. Ezt a feltételt tehát mi teljesítettük, beküldtük a megállapodás tervezetét, a bizottság pedig nem emelt kifogást ellene. Ezt követően született meg az államközi szerződés, amely alapján létrejöttek a megvalósíthatósági szerződések és minden további lépés – tájékoztatta a Magyar Időket Aszódi Attila.
A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos a levél tartalmának ismerete nélkül nem nyilatkozott arról, hogy mi a teendő, amennyiben Brüsszel valóban felszólítaná Magyarországot a projekttel kapcsolatos beszerzések felfüggesztésére. A felfüggesztést a ma küldendő levélben állítólag azzal indokolják, hogy egy államközi szerződés sem írhatja felül a közbeszerzési szabályokat – írta tegnap a BruxInfo. Brüsszel a helyzetet vélhetően úgy értelmezi, hogy hazánk a kormányközi megállapodáson keresztül hozzáférést biztosít egy harmadik országnak az uniós közbeszerzési piachoz, miközben kizár más harmadik országokat és uniós tagállamokat is.
A magyar fél a paksi bővítéssel kapcsolatos beszerzési és versenyjogi kérdésekben is több alkalommal egyeztetett már Brüsszellel. Az, hogy a Roszatom a főberuházó, nem azt jelenti, hogy minden munkát pályáztatás nélkül és/vagy az orosz konszern végezne el. A projekt megvalósításába uniós közbeszerzési eljárásokkal vonják be a beszállítókat az egyes feladatok elvégzésére.
magyaridok.hu
**
A Fidesz szerint Brüsszel döntése újabb támadás a rezsicsökkentés ellen. - A Fidesz-frakció az Európai Bizottság paksi bővítést érintő határozatára reagált így csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. 
A bizottság úgy ítélte meg: a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, emiatt a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzés felfüggesztésére szólíthatják fel Magyarországot.
A Fidesz szerint a paksi atomerőmű fejlesztése elengedhetetlen a magyar lakosság és az ipar hosszú távú, olcsó, biztonságos áramellátásához. Az atomerőmű jelenlegi blokkjainak élettartama idővel lejár, ezért az ország áramellátásának biztosításához még időben bővíteni kell – mutatott rá a nagyobbik kormánypárt, kiemelve: enélkül Magyarország és a magyar emberek kiszolgáltatottak lennének, és jelentős áramáremeléssel lehetne számolni.
A paksi áram a legolcsóbb áram, ezért az atomerőmű fejlesztése nemzetstratégiai érdek. Brüsszel és az ellenzék kezdettől támadja a rezsicsökkentést, ez történik most is – rögzítették a közleményben.
 MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése