2015. 11. 23.

Felújított székely kaput adtak át Csíkdelnén

Átadták Csíkdelnén azt az 1903-ban épült székely kaput, amelynek szeptemberben kezdték el a felújítását Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület segítségével. A felújításra a pénzt a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. (BGA) pályázatából fedezték.
DelneSzekelyKapu2015nov23_1_b 
Fotók: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata
A BGA és a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával idén újabb hatmillió forint áll Hargita megye rendelkezésére székely kapuk felújítására. 2014-ben öt neves székely kaput újítottak fel, ennek folyatásaként újabb kilencet van lehetőség megmenteni – adja hírül a megyei tanács sajtószolgálata.
A hétfői ünnepélyes avatáson Csintalan László plébános mondott áldást. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint Kovács Piroska, a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző  Művelődési Egyesület vezetőjének munkája révén európai elismerésnek örvend a székely kapuk felújítása, a mozgalom elindítóját ugyanis Europa Nostra-díjjal tüntették ki.
Zsigmond Barna Pál, Magyaroroszág csíkszeredai főkonzulja az eseményen elmondta, ahhoz hogy a magyar állam támogathassa a székely kapuk felújítását, kellett a helyi kezdeményezés. A főkonzul fontosnak nevezte, hogy minél többen az elődök által alkalmazott anyagokat használják építkezésnél, és minél több székely kapu épüljön, erre kell biztatni az embereket.
DelneSzekelyKapu2015nov23_2_b
A kaput egy ilyenkor szokásos ceremóniával avatták fel. Incze Csaba házigazda Székely Csaba kapukészítő mesternek virágcsokrot nyújtott át, amit a mester visszautasított arra hivatkozva, hogy azzal a csokorral nem lehet kaput avatni. A gazda visszavitte a csokrot a házba, majd egy újat hozott ki, és egy üveg pálinkával együtt átadta a mesternek, aki így már fel tudta avatni a kaput, végül felkötve mindkét csokrot a kapu tetején lévő két keresztre.
Egyébként 2009 tavaszán Hargita Megye Tanácsa belépett a máréfalvi Kőlik hagyományőrző egyesületbe, hogy kiterjeszthesse megyei szintre Kovács Piroska több évtizedes „tűzoltó” munkáját, és megmentsék az értékes székely kapukat. 2009 óta a tanács restaurálási tervek elkészítését is finanszírozta műemlékvédelmi közszolgáltatásán keresztül, ugyanakkor számos kaput sikerült megmentenie a pusztulástól.

Felújított székely kapuk
A delnei kapun kívül Csík térségében Szentkirályon egy kapu, Menaságon kettő, Szentgyörgyön egy és Madarason szintén egy kaput újítottak fel, továbbá Udvarhely térségében Zetelakán, Székelylengyelfalván és Székelyszentléleken egy-egy kaput restaurálnak a pályázati pénzből, amelyek felbecsülhetetlen nemzeti kincsnek számítanak.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése