2015. 11. 28.

Orbán Viktor kivégzését tervezték a fegyveresek?

Orbán Viktor miniszterelnök ellen akarhattak fegyveres támadást végrehajtani azok a személyek, akiket a Terrorelhárítási Központnak (TEK) sikerült elfogni szombaton – írta meg pénteken a Blikk. Pintér Sándor belügyminiszter és Tasnádi László rendészeti államtitkár pénteken azt közölte, hogy egy magyar kormánytag ellen akartak elkövetni merényletet. Tájékoztatásuk szerint vasárnap sem volt kisebb a veszély, amikor egy nagyon komoly robbanóerejű eszközöket birtokló csoportot tartóztatott fel a TEK.
Orbán Viktor miniszterelnököt akarhatta meggyilkolni az a két férfi, akiket a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság – legalábbis a Blikk informá­ciói szerint ezt állapította meg a vizsgálat, és erre hivatkozott a hatóság is a múlt szombati akcióval kapcsolatban. A lap értesülései szerint a budapesti M. Péter (60) és a gödöllői R. Gyula (62) a napokban két gépfegyvert, hangtompítót és lőszereket tett egyikük Volvójába, és elindultak a XII. kerületbe, de már a XI. kerületben elfogták őket.
Úgy tudjuk, az őrizetbe vett gyanúsítottak a Magyar Nemzeti Hadsereg (MNH) nevű szélsőséges szervezethez köthetők. A már előzetesben levő két gyanúsított közül az egyik az MNH alapítója, másikuk a szervezet szimpatizánsa. A Terrorelhárítási Központ akciója tehát a rendelkezésre álló információk szerint egyáltalán nem volt alaptalan, tévedés vagy vaklárma, mint ahogyan azt a sajtó egy része a napokban bemutatta.
Pintér Sándor belügyminiszter erről pénteken a Készenléti Rendőrségen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: nemtelen támadás érte a rendőrség és a TEK munkatársait, és reméli, hogy mindez csak a tudatlanságból ered. Kijelentette: a TEK a hét végén kiváló munkát végzett, vasárnap megakadályozta, hogy a főváros sűrűn lakott területein akár szándékos, akár véletlen robbanás következzen be. A belügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a TEK főigazgatója, Hajdu János vezérőrnagy és munkatársai iránt töretlen a bizalom.
A sajtótájékoztatón Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára megerősítette: kormánytagot akart „kivégezni” a Terrorelhárítási Központ által a múlt hét végén elfogott, később előzetes letartóztatásba helyezett két férfi. Azt azonban nem kívánta megnevezni, hogy ki ellen terveztek támadást, és kinek vagy kiknek a megbízásából. Erről csak annyit közölt: a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.
Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy operatív eszközök, tehát vélhetően telefonlehallgatás felhasználásával jutottak el a két gyanúsítotthoz. Közölte: a két férfihoz a terrorelhárítók úgy jutottak el, hogy a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtéskor egy beszélgetésben olyan szavak hangoztak el, amelyek egyértelműen a kiemelten védett személyek életét, illetve a fennálló rendet fenyegették. A miniszter idézte a gyanúsítottakat, akik szerint „fegyvert fogva kell meggyőzni a kormányt, hogy adja fel a hatalmat”. A belügyminiszter felidézte a két előzetesben levő férfinak az ellenük való intézkedést megalapozó beszélgetésének néhány további részletét is. A gyanúsítottak például azt is mondták: „Meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe.”
Az is elhangzott: „Végre fegyvert fogunk, kinyírjuk az összes rohadt alacsony rendű génhulladékot maguk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak.” A kivégzésekről szólva a két gyanúsított azt is mondta: „Azok, akik ma a törvényeket hozzák, birkák, buták, közönséges bűnözők és hazaárulók és kivégzendők.” A belügyminiszter szerint teljességgel indokolt volt a TEK akciója, hiszen olyan személyek semlegesítésére irányult, akik egyfajta „forradalom eszközének” tartották magukat, akik sorozatlövő fegyverekkel, jelentős lőszermennyiséggel, hangtompítóval felszerelve indultak egy kiszámíthatatlan útra a fővárosban.
A sajtótájékoztatón bemutattak olyan robbanóanyaggal teli eszközöket is, amilyenek a vasárnap a főváros felé tartó, szintén feltartóztatott Fiat Tipóban hevertek, hatástalanítás nélkül. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: pontos információjuk volt az autó szállítmányáról, egy nappal azután, hogy megtudták, az ország védett vezetői közül valaki ellen támadást akarnak végrehajtani. A miniszter elmondta: a kocsiból instabil anyagokat foglaltak le, amelyek több évtizedig voltak a földben.
Pintér Sándor szerint a döntés egyszerű volt: meg kellett akadályozni, hogy a kocsi a főváros területére érkezzen, és akarva vagy akaratlanul olyan veszélyhelyzetet idézzen elő, amelyben több ember meghalhat, megsérülhet. – Helyes, következetes, szakszerű volt a TEK eljárása – jelentette ki a belügyminiszter. A robbanóanyaggal elfogott, majd a bíróság által előzetesbe nem helyezett személyek ügyéről Tasnádi László belügyi államtitkár azt mondta: kérdéses számára, miért nem tartóztathatták le azt a négy embert, aki autóval a robbanásveszélyes eszközöket szállította a fővárosba.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tiszteletben tartják a bíróság döntését. Mint elmondta, ezzel kapcsolatban egyelőre csak egy előzetes szakértői vélemény áll rendelkezésre, a végleges karácsony környékére várható. Szerinte ezzel magyarázható, hogy a bíróság a szabadlábra helyezés mellett döntött. A Fiatban talált anyagok és lőszerek veszélyességének érzékeltetésére Tasnádi László úgy fogalmazott: a teljes Széll Kálmán teret ki kellett volna üríteni, ha ott találnak ilyen mennyiségű robbanóeszközt. Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerészszolgálati osztályvezetőjének közlése szerint ötkilónyi robbanótest volt az autóban, és az egyik tüzérségi gránát robbanószert, robbanóanyagot is tartalmazott.
Budapest főpolgármestere közleményben köszönte meg a TEK munkáját. Tarlós István szerint a Belügyminisztérium és a TEK felelősségteljesen és előrelátóan védi a főváros lakosságát. A főpolgármester megjegyezte: kedvező lenne, ha egyes ellenzéki csoportosulások nem bagatellizálnák el a helyzetet, és nem használnák fel sem a migránsproblémát, sem a törvénytelen fegyverfelhalmozások eseteit olcsó politikai haszonszerzésre.
A TEK hét végi akciójával kapcsolatban Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 csatornának azt mondta: óvna mindenkit attól, hogy a terrorellenes intézkedésekből poént csináljon, elkezdje bírálni azokat az embereket, akik adott esetben az életük kockáztatásával végzik a dolgukat, mert az utóbbi hetekben, hónapokban a magyar rendőrök, adott esetben a TEK munkatársainak elszántsága, felkészültsége nem megkérdőjelezhető.
Lapunk belügyi forrásból úgy értesült, hogy az Európában fokozódó terrorfenyegetés, illetve a legutóbb a TEK által semlegesített fenyegetések miatt a BM az állampolgárok biztonságát szabályozó jogszabályok átfogó felülvizsgálatát kezdeményezi.

Vincze Viktor Attila 
magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése