2015. 11. 14.

Az Iszlám Állam vállalta magára a párizsi támadásokat

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára a Párizsban elkövetett merényleteket szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.
Az arab és francia nyelven, francia keltezéssel kiadott dokumentum szerint a „kalifátus” nyolc harcosa robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtotta végre a támadásokat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. Párizst a „feslettség és bűn fővárosának”, valamint az „európai keresztesek zászlósának” nevezték a közleményben.
Az „alapos tanulmányozás után kiválasztott” célpontok közül megnevezték a Stade de France stadiont, ahol a támadás alatt a „francia és német keresztesek csapatainak mérkőzése folyt, Franciaország félkegyelműjének, Francois Hollande-nak a jelenlétében”. A tetthelyek között említették a Bataclan rendezvénytermet, ahol a szöveg szerint „a bálványimádók százai gyűltek össze az erkölcstelenség és fajtalanság báljára”.
Ugyancsak megnevezték Párizs tizedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületeit, amelyekben egy időben hajtottak végre támadásokat.
Az öngyilkos merénylőkről szólva a dzsihadisták arra kérték Istent, „fogadja be őket a vértanúk közé, és minket is küldjön utánuk”.
„Tudja meg Franciaország, és mindenki, aki ugyanazon az ösvényen jár mint ők, hogy továbbra is a lista élén maradnak az Iszlám Állam célpontjai között. A halál bűze mindaddig nem hagyja el orrukat, ameddig a keresztes hadjárat élén haladnak” – áll a közleményben.
„Sértegetni merészeltétek (Mohamed) prófétánkat, büszkélkedtetek az iszlám ellen Franciaországban viselt háborútokkal és a kalifátus földjén élő muzulmánok ellen repülőgépeitekkel végrehajtott csapásaitokkal, amelyekből semmilyen hasznot nem húztatok Párizs bűzös utcáin és sikátoraiban”.
„Ez a támadás csupán az első zápor és egyben figyelmeztetés volt azok számára, akik (egyáltalán) hajlandóak arra, hogy levonják a tanulságot” ebből a leckéből – áll a dzsihadista szervezet közleményének végén.

Francois Hollande szerint is az Iszlám Állam követte el a merényleteket

„Ami pénteken történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia” – mondta szombaton a köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. „Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól” – tette hozzá Francois Hollande.
HOLLANDE, Francois

Sarkozy: totális háború kell a terrorizmus ellen

Nicolas Sarkozy volt francia államfő szerint „totális háborút” kell a terrorizmus ellen folytatni és „gigantikus intézkedésekre” van szükség Franciaország biztonságának megerősítésére a párizsi merényleteket követően.
„A háborúnknak totálisnak kell lennie” – mondta szombaton a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetője egy sajtótájékoztatón, amelyet élőben közvetítettek a francia hírtelevíziók.
„A mi dolgunk, hogy tudatosítsuk, hogy a helyzet mennyire súlyos és levonjunk abból minden következtetést a teendőkre nézve. Semmi nem lehet olyan, mint eddig, a terrorizmus már túl sok áldozatot szedett” – hívta fel a figyelmet Sarkozy.

Belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket Párizsba

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez – hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton.
A francia nyelvű belga közszolgálat televízió, az RTBF rendkívüli kiadásának élő adásában az az információ is elhangzott, hogy az egyik támadó autójában a francia rendőrök Brüsszel egyik kerületéből, a jelentős muszlim közösséggel rendelkező Molenbeek-Saint-Jeanból származó parkolójegyet találtak. Így a támadásnak további Belgiumhoz köthető vonatkozásai is lehetnek.

Szíriai útlevelet találtak az egyik öngyilkos merénylő holtteste közelében

Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében – közölték szombaton rendőrségi források.
Az útlevelet az egyik elkövető holtteste közelében találták – közölte egy forrás alapján több francia televízió és internetes portál.
Egy másik rendőrségi forrás szerint a szíriai útlevelet a Bataclan koncertterem átvizsgálása során találtak meg a nyomozók. Itt legalább 82 embert ölt meg négy terrorista, akik közül hárman felrobbantották magukat, amikor a kommandósok ostrom alá vették az épületet, egy merénylőt pedig a rendőrök lőttek le. A szíriai szál a nyomozók egyik feltételezése a források szerint, akik a külföldi titkosszolgálatokkal szoros együttműködésben dolgoznak a bizonyítékok feltárásán.

Két román állampolgár a halálos áldozatok között

Két román állampolgár is van a pénteki párizsi terrortámadások áldozatai között – közölte szombat délután a román külügyminisztérium.
A román külügyi tárca hozzátette: a párizsi román nagykövetség illetékesei már felvették a kapcsolatot a támadás román áldozatainak családjaival. A külügyminisztérium közlése szerint egy harmadik román állampolgár könnyebb sérülést szenvedett, őt ki is engedték szombat reggel a kórházból.

A korábbi legsúlyosabb terrortámadások Európában

A péntek éjszakai franciaországi dráma minden idők legsúlyosabb Európát ért terrorcselekménye. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legjelentősebb kontinensünkön történt támadásokat.

A Francia Intézet előtt tart megemlékezést a francia nagykövetség

A Francia Intézet előtt tart megemlékezést a budapesti francia nagykövetség szombaton 17 órakor – közölte a diplomáciai képviselet a Facebook-oldalán.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése