2015. 11. 22.

Újra lesz ellenőrzés a külső uniós határokon

Forrás: hu.euronews.com
Európának cselekednie kell, méghozzá most! jelentette ki pénteken Brüsszelben Etienne Schneider luxemburgi miniszterelnök-helyettes, megnyitva az uniós bel- és igazságügyi miniszterek tanácsülését.

A találkozót a francia belügyminiszter, Bernard Caze­neuve hívta össze a párizsi merényleteket követően. Mint mondta, „kérlelhetetlennek kell lennünk a döntéseinkben, és fel kell gyorsítanunk a cselekvést, különben Európa utat téveszt”. A tagállamoknak sikerült megegyezniük a külső határellenőrzés megerősítéséről, a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről.

„Ezek a személyek előnyt kovácsoltak a menekültválságból, a káoszból” – mondta a találkozó előtt Manuel Valls francia miniszterelnök a párizsi terroristákra utalva. Vélhetően legalább 1200 európai állampolgár utazott Irakba, illetve Szíriába, majd tért vissza az ott szerzett „tudással” Európába. A politikusok ezért az uniós állampolgárok határátlépésének ellenőrzését és adatbázisban való rögzítését szorgalmazták. „A probléma az, hogy egyes országokban kevésbé jól működik a külső határok ellenőrzése. Ez kiskapukat hagy, melyeket be kell zárnunk” – hívta fel a figyelmet Schnei­der is. A tagállamok megegyeztek abban, hogy az Európai Bizottság az év végéig javaslatot tesz a schengeni szerződés reformjára. A módosított szabályozás várhatóan lehetővé teszi Európa valamennyi külső határán minden beutazó – beleértve az uniós polgárok – szisztematikus és kötelező ellenőrzését.

A légi utasok személyi adatainak kezelése évek óta téma az EU-ban, s bár az unió rendelkezik ilyen információs csererendszerrel az USA-val,

Ausztráliával és Kanadával, a tagállamok között még nem született megegyezés az adatvédelmi problémák miatt. Most a tagországok részéről mégis hajlandóság mutatkozott ennek bevezetésére. „Közel hetente tartóztatnak le légi utasokat Németországban, de számos információ nincs megadva, és biztonsági rések vannak” – jelezte tegnap Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter. A miniszterek megvitatták az Európai Bizottság által beterjesztett, fegyverkereskedelemmel kapcsolatos szigorítást is, különös tekintettel az online vásárlásokra. „Problémát jelent még, hogy a kelet-európai országokban a Szovjetunió fegyverei még jelen vannak a feketepiacon” – írta a kérdéssel kapcsolatban a The Wall Street Journal. „Erőteljes, operatív döntéseket hoztunk” – mondta Bernard Cazeneuve, aki szerint ezeknek hatása már az év vége előtt meg fog mutatkozni.

Elfogadott intézkedések

Fegyverek. A miniszterek döntöttek a fegyvertartás kapcsán bizonyos félautomata fegyverek birtoklásának tiltásáról. A cél, hogy a magánszemélyek ne birtokolhassanak ilyen fegyvereket, abban az esetben sem, ha az üzemen kívül van helyezve. Szigorítanak az internetes fegyver-, illetve alkatrészvásárlás szabályozásán is, valamint a fegyvergyűjtőkre vonatkozó feltételeken. Mint fogalmaztak, közös uniós szabályozás szükséges a fegyverek megjelölésére a nyomon követhetőség miatt, illetve az ezzel kapcsolatos információcserére az országok között.
Utasadat-nyilvántartási rendszer. A légi utasok adatainak összegyűjtése nyolc éve napirenden van az EU-ban. A rendszer az utasok nevéhez, bankkártyaadataihoz és utazási információihoz adna hozzáférést a hatóságoknak, ez eddig személyesadat-védelmi aggályokat vetett fel. Most azonban a terrorveszélyre tekintettel a miniszterek megegyeztek, megteremtik a légiutasadatok megosztásának mechanizmusát.
Határellenőrzés. Az EU külső határain haladéktalanul bevezetik a módszeres utasellenőrzést, azok tekintetében is, akiket megillet a szabad mozgás joga. Ez a schengeni övezethez tartozó 26 állam polgárai számára jelent változást, ugyanis amíg eddig nem kellett különösebb ellenőrzési procedúrán átesniük a külső határokon, most a dokumentumokat szigorúan ellenőrizni fogják, és szisztematikusan összevetik a bűnügyi és biztonsági adatbázisokkal.


Zetelaki Réka
magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése