2015. 11. 13.

Ukrán jelen: amikor a polgárháborús kitűnteti a spekulánst

A külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetéssel, Szabadság Érdemrenddel tüntették ki Ukrajnában csütörtökön Soros György magyar származású amerikai üzletembert.
Ez igazából csak abból a szempontból nagyon érdekes, hogy mivel indokolták a polgárháború sújtotta országban a tőzsdei spekuláns kitüntetését. Porosenko elnök szerint az üzletember és mecénás elmúlt években végzett tevékenysége jelentősen hozzájárult a jelenleg Ukrajnában zajló demokratikus változásokhoz.
Szerintünk – persze csak ha jól látjuk – ma Ukrajnában nincs demokrácia, hanem polgárháború zajlik. Az persze tagadhatatlan, hogy ebben, saját maga bevallása szerint is, Soros Györgynek óriási szerepe volt. Hiszen a kijevi Majdan téren 2013 novemberében kezdődött tüntetések szervezőit nem csak szavakkal támogatta. A tüntetések végül erőszakos, fegyveres összecsapásokba torkolltak, melyeknek 106 halálos áldozata lett.
A Viktor Janukovics leváltása elleni kelet-ukrajnai tüntetők is fegyvert ragadtak – a harcok azóta is tartanak kisebb-nagyobb intenzitással.
Ukrajnában polgárháború dúl, az áldozatok számáról igen eltérőek a felek adatai:
– az oroszok állítása szerint, a harcok kirobbanása 7 883 halálos áldozatot követelt és 17 610-en sebesültek meg.
– ezzel szemben az ukrán főparancsnokság adatai szerint 1541 katona halt meg szolgálatteljesítés közben és 6226 sebesült meg. Civil áldozatokról nincs információjuk.
– érdekes adat, hogy Ukrajna szerint, a február 12-én megkötött „Minszki Béke” után, a mai napig 58 katona halt meg és 320 a sebesültek száma.
– egyes nem hivatalos csatornákon az ukránok 5000 körüli áldozatot számolnak a saját oldalukon, amit német külpolitikai szakértők szerint minimum tízzel meg kell szorozni. A félhivatalos, önkéntes alakulatok veszteségeit, nem közlik a hatóságok.
Hát ilyen demokráciát hozott Soros György Ukrajnába, amiért most kitüntették, sőt mint egy korábbi összeállításunkból kiderül, hasonló demokratikus jövőt szán Európának is.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése