2015. 11. 28.

Schulz: A legnagyobb veszély Orbán

magyarellenessége miatt elhíresült "baloldali" politikus
Forrás: https://kuruc.info/r/4/127438/
Orbán Viktorban és a nemzetállamban találta meg az Európai Unió legnagyobb ellenségét Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata elnöke a mainzi egyetemen tartott beszédében.
„Azért jöttem ide, hogy az Európa előtt álló legnagyobb kihívásokról beszéljek. De mik a legnagyobb kihívások? Rengeteg van, nem csak egy” – kezdte mondandóját a mainzi egyetemen Schulz. Úgy tűnt, az égető kihívások száma leginkább kettő: a menekültválság és a csökkenő mértékű európai szolidaritás. „Mert nem lenne menekültválság sem, ha az országok közötti szolidaritás nem csökkenne” – szőtte tovább gondolatmenetét a szocdem politikus, aki az EU legfőbb ellenségét ezen a délutánon Orbán Viktorban találta meg.
A főleg 20-25 éves egyetemistákból álló közönség először és utoljára akkor nevetett, amikor Schulz a következőket mondta: „Orbán Viktor pont mellettem állt egy brüsszeli sajtótájékoztatón, amikor azt mondta a menekültválságról, hogy az egy német probléma. Igen, vannak olyan országok, amelyek nem hajlandók tudomást venni a Föld globális problémáiról.” Az EP elnöke szerint alapból téved, akinek a kerítés a válasza erre a komplex problémára. A magyar kormányfő politikája szerinte azt üzeni: Magyarország nem vállal szolidaritást a menekültválságot megoldó, a menekülteket a különböző tagállamok között felosztó uniós kvótarendszert elfogadó tagállamokkal. Schulz szerint az nem járja, hogy a regionális fejlesztési pénzeket a szolidaritás jegyében felvesszük, majd amikor segíteni kell, abban nem veszünk részt. Az Európai Unió nem egy mazsolás zsömle, mondta. 
Martin Schulz szerint Orbán Viktor egyébként sem jogi, hanem elsősorban ideológiai és politikai küzdelmet folytat az európai együttműködés jelenlegi formája ellen: „Tisztán kimondja: nem érdekelnek a ti normáitok és iránymutatásaitok. Sőt, harcolok ellenük. Orbán fejében teljesen eltérő politikai koncepció van az EU-ról, mint az unió vezetőiében. Remélem, nem kerülnek többségbe Európában azok a kormányok, amelyek osztják Orbán Viktor elképzeléseit.” Az EU-ra szerinte éppen az ilyen és ehhez hasonló erők, a nemzetállami megoldásokat kereső-sürgető, általa populistának és nacionalistának nevezett pártok jelentik a legnagyobb veszélyt.
A menekülthelyzetről így szólt: „A menekültek demokratikus elkötelezettségük miatt menekülnek hozzánk különféle diktatúrákból”, akiket kötelességünk befogadni, mondta.
A terrorizmus elleni uniós fellépésről azt mondta: „Nem szabad térdre rogynunk az Iszlám Állam előtt, hiszen pont ez a céljuk. Hogy mindenhova beszivárogjon a félelem. Nem én vagyok a célközönségük, hanem ti. Hogy elbizonytalanodjatok. Hogy azt higgyétek, mindenhol ott vannak. A standionokban, a diszkókban és igen, akár az egyetemeken is. Amit az iszlamisták képviselnek, szöges ellentéte és tagadása mindannak, amiért az Európai Unió létrejött.”
A mainzi egyetemistáknak így egy jótanácsot adott útravalóul: „Soha nem hittem volna, hogy a második világháború után született nyugatnémetként azon kell egyszer gondolkodnom, lesz-e még háború Európában. Tanuljatok a történelemből és álljatok ki az európai egység mellett!”

Bukovics Martin (Mainz
magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése