2015. 11. 16.

A főszervező és egy merénylő a migránsáradatban megbújva jutott el Párizsig

Négy öngyilkos merénylőt és a főszervezőt azonosította be eddig a francia rendőrség. Ketten már biztosan megfordultak Görögországban, és vélhetően a menetelő migránsokkal jutottak be Európába.
A francia rendőrség eddig öt terroristát azonosított a párizsi mészárlás elkövetői és szervezői közül. 
A nyomozók jelenlegi feltételezése szerint három merénylő támadta a Bataclan koncertteremet. Három öngyilkos robbantó végzett magával a Stade de France stadionnál. Egy öngyilkos merénylő, aki a Bataclan közelében, a boulevard Voltaire-en robbantott. Az első hírekben még nyolc terrorista szerepelt, de azóta a franciákra hétre csökkentették a lehetséges számot.
Közülük a hatóságoknak sikerült azonosítani a húszéves Bilal Hadfit, Omar Ismail Mostefait, Ibrahim Abdeslamot, Samy Amimourt, és a támadássorozat szervezőjét, Abdelhamid Abaaudot.
Bilal Hadfi Belgiumban született, megjárta Szíriát is, az ISIS oldalán harcolt. A stadionnál robbantotta fel magát.
Ismail Omar Mostefai 29 éves, Párizsban született. A Bataclan előtt robbantotta fel magát, megtalálták egy letépett ujját.
Ibrahim Abdeslam 31 éves, a molenbeeki terrorista sejt tagja volt. Ő Bataclan közelében, a Comptoire Voltaire étteremnél robbantotta fel magát.
A Le Mond Twitteren közölt információja szerint Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter francia újságíróknak azt mondta, hogy hamis a párizsi merényletek egyik helyszínén talált – Görögországban regisztrált – szíriai útlevél.
Viszont azonosították Samy Amimourt, aki francia állampolgár, 28 éves, és Párizs közelében, Drancyban született. 2012 óta ismert volt a terrorelhárítási szervek számára, és 2013 óta nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene. Három családtagját őrizetbe vették hétfőn reggel. Tőlük tudták meg a hatóságok, hogy a férfi két évvel ezelőtt Szíriában járt.

Korábban már azonosították a támadások feltételezett szervezőjét, az RTL párizsi rádióállomás közölte az információt, miszerint a francia rendőrség Abdelhamid Abaaudot nevezte meg. A 27 éves férfi az Iszlám Állam dzsihadista szervezet „egyik legaktívabb hóhéra” a rádió szerint, és Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű negyedéből származik, ahol a belga ügyészség vasárnap hét embert előállított. A rádió úgy tudja, hogy Abaaud közvetlen kapcsolatban állt a párizsi merényletek egyik terroristájával, aki ugyanebben a brüsszeli negyedben élt.
A nyomozók Abaaudot tekintik a támadássorozat kitervelőjének és megrendelőjének. Januárban a neve már egy Belgiumban meghiúsított merényletsorozat kapcsán felmerült, akkor is a támadások megrendelőjeként és finanszírozójaként jelölték meg a hatóságok. A mobiltelefonját akkor Görögországban azonosították be. Az RTL szerint a hatóságok nem tudják, hogy Abdelhamid Abaaud – aki 13 éves öccsét is besorozta a terrorszervezetbe, és a saját kezével is több embert megölt – jelenleg hol tartózkodik. Abdelhamid Abaaud egyik gyerekkori barátját, Salah Abdeslamot is keresi a rendőrség, mivel a feltételezés szerint a bátyja, Ibrahim Abdeslam is felrobbantotta magát péntek éjjel, egyes források szerint a boulevard Voltair-en, mások szerint a Bataclanban.
A migránsok óriási tömege és a liberális befogadó politika lehetetlenné teszi a terroristák kiszűrését
A migránsok óriási tömege és a liberális befogadó politika lehetetlenné teszi a terroristák kiszűrését
Összegezve, az eddigi nyomozás során a 7 öngyilkos merénylőből 4-et azonosítottak, valamint a főszervezőt, és keresik annak gyerekkori barátját is.
Az egyik terrorista vélhetően hamis szíriai útlevéllel regisztráltatta magát a balkáni migránsútvonal több pontján. De attól, hogy az útlevél hamis volt, előfordult a migránsok között és Párizsban találták meg az egyik merénylet helyszínén. A főszervezőnek tartott Abdelhamid Abaaud mobiltelefonját pedig Görögországban találták meg.
Félő, rövidesen kiderülhet, hogy a terroristák közül nem csak kettő, hanem akár több is itt menetelhetett át az európai országokon, a hatóságok orra előtt, de a nagy tömegben és jól kigondolt elárasztás közepette nem volt esély sem az azonosításukra.
És akkor már csak az a kérdés maradt hátra, hogy mennyien lehetnék még a több százezer migráns között, akik nem menekültek, nem bevándorlók, hanem határozott céllal, terrorista akciók végrehajtásának szándékával mostanában érkeztek vagy kiképzésüket követően tértek vissza Európába. Vagy még ezután jönnek.
Nem véletlen hát, hogy a balkáni migránsútvonalon fekvő szinte minden ország szigorítást vezetett be a határátlépők ellenőrzésében.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése