2015. 11. 12.

Benyújtották az egyházügyi törvényt módosító javaslatot

A kormány november 10-én benyújtotta az Országgyűlésnek az egyházügyi törvényt módosító javaslatot. A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többség kell.


A módosítás értelmében a jövőben az egyházakat nem elismernék, hanem bírósági eljárás keretében nyilvántartásba vennék. A tervezet rögzíti, hogy a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség lehet vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház vagy bejegyzett egyház. Vallási egyesületté bármely vallási közösség (legalább tízfős taglétszám esetén) válhat.
A már egyházi státusszal rendelkező, nyilvántartásba vett egyházzá válás feltételei a nyilvántartásba vételt megelőző három év átlagában legalább 400 egyszázalékos szja-felajánlás és legalább ötéves vallási egyesületként való működés.
Az öt év átlagában legalább 4000 egyszázalékos szja-felajánlással rendelkező és hosszú ideje jogszerűen működő vallási közösségeket a bíróság bejegyzett egyházként veszi nyilvántartásba. Az előírt működési időtartam húsz év vallási egyesületként, tizenöt év nyilvántartásba vett egyházként vagy százéves szervezett nemzetközi működés a tervezet szerint.
A tervezetről hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak.
Forrás: MTI
Fotó: Publicdomainpictures.net
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése