2015. 11. 17.

Orgonát építenek a Millenniumi templomban



Hamarosan elkészül a csíkszeredai Millenni­umi templom orgoná­ja, a beépítési munká­latokhoz már hozzá­láttak.

A Millenniumi templomot tervező magyar építész, Makovecz Imre egyko­ri elképzeléseit figyelembe vé­ve tervezték meg a Millenniu­mi templom orgonáját: így szü­letett meg a döntés, hogy me­chanikus, csúszkaládás, húsz regiszteres, kétmanuálos, pedálos lesz. A látványtervet Bo­gos Ernő műépítész készítette és Sándor Péter orgonaépítő vitelezi ki. Az orgonát december 20-án szentelik fel, advent 4. va­sárnapján.
A kórusnak is helyet találtak
„Tavaly óta dolgoznak, csak az volt a gond, hogy úgy kellett megoldani, hogy a kántor mö­gött a kórus is férjen el. Így tud­tuk a térben elhelyezni. Annak idején Makovecz Imre mondta, hogy körülbelül ő hogyan kép­zelte el, és azt vettük figyelem­be. A látványtervben is látszik, hogy az orgona alatt a kórus el­fér. Az egészet vasszerkezetre teszik, de azt burkolni kellett fával, és ez nagyon időigényes. Október 18-ára volt kitűzve a szentelés, de emiatt két hónapot csúsztunk” – avatott be a részletekbe Darvas-Kozma József címzetes esperes, a Szent Kereszt Egyházközség plébánosa.

Segítség a magyar kormánytól 
Az esperestől megtudtuk, a munkálatok összesen 90 ezer euróba kerülnek. Ezekre a ma­gyar kormánytól is kaptak támo­gatást pályázat útján, ugyanak­kor a Hargita Megyei Önkormányzat, valamint a hívek is adományoztak ki­sebb összegeket. A befejezés­hez Potápi Árpád János nem­zetpolitikáért felelős államtit­kár révén hárommillió forint támogatást kaptak. 
„A templom berendezési tárgyai között különleges helyet foglal el az orgona. Megjelenésében és hang­jában egyesül a művészet csak­nem minden területe: a zene­művészet, építészet, festészet, szobrászat és az énekhez kap­csolódva a költészet is. A ré­gi orgonaépítő mesterek hang­szereik formáját a templombel­ső, az oltár és a szószék stílus­jegyeinek felhasználásával ala­kították ki. Az orgona feladata általában a liturgia szolgálata és önálló orgonazene előadása hangverseny keretében” – mutatott rá Darvas-Kozma.


Millenniumi templom néven vált ismertté Csíkszereda 2003-ra felépült új római katolikus temploma. A 18. századi barokk mű­emléktemplom közvetlen szomszédságában (a Kossuth utcában) épült fel az új katolikus templom, amelyet 2003. október 18-án, Nagyboldogasszony és a magyar szentek tiszteletére szenteltek fel. A Wikipédia internetes enciklopédia szócikke szerint Darvas- Kozma József 2001 januárjában kérte fel a világhírű magyar épí­tészt, Makovecz Imrét a templom megtervezésére. Az építész a tervezést bérmentve elvállalta, és tanítványára, Bogos Ernő csíkszeredai építészre bízta a részletes terv kidolgozását.


Csíki Hírlap, 2015. november 17. (6. oldal)
Péter Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése