2015. 11. 19.

Csak bizonyos feltételekkel támogatná a kormányt az RMDSZ

Forrás: rmdsz.ro
A bukaresti parlament kedden nagy többséggel megszavazta Dacian Cioloş kormányát, amelyben a miniszteri posztok többségét a pártoktól független szakértők töltik be. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is megszavazta az új kormányt. További támogatásról azonban az egyes tervezetek egyeztetése után fognak dönteni – mondta el Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kovács Pétert a Kossuth Rádió munkatársa, Szilágyi Szabolcs kérdezte.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondta, ha a kormányprogramot nézzük, akkor az csak egy „piszkozatként” értékelhető, de ettől függetlenül megfogalmazták elvárásaikat. Az RMDSZ egyik legfontosabb kérése az, hogy alkalmazzák a meglevő törvényeket a kétnyelvűségre, és az oktatásra, illetve elsősorban Erdélyben rendeződjön a román-magyar viszony. Vagyis a kormányzati alárendeltségben működő intézményvezetők ne lépjenek túl hatáskörükön, legyen az a háromszéki prefektus, vagy a háromszéki fogyasztóvédelmi hatóság vezetője, akik „kötekednek” a magyar emberekkel, a magyar közösséggel.


Kovács szerint az RMDSZ-nek az ország általános gazdasági helyzetére vonatkozólag is volt kérése. A szövetség egy kiegyensúlyozott költségvetést szeretne, azaz Erdély magyarok által is lakott területeire is legyen ugyanolyan pénzvisszaosztás, illetve ugyanolyan arányban jelenjenek meg a pénzügyi források és befektetések.

Az önkormányzati választási törvénybe újra beakarják hozni a kétfordulós polgármester-választást, ami hátrányos a magyar közösség számára, mert akkor etnikai szavazás lenne – magyarázta Kovács Péter. Az RMDSZ egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozik, amely kimondja, hogy egy évvel a választások előtt már nem lehet módosítani a választási törvényt. Az elnök azt is hozzátette, hogy a parlamentnek bemutatott kormányprogramban már nem szerepelt a választási törvény módosítása.

Kossuth Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése