2015. 11. 29.

Most Magyarország lehet az orosz turisták célponja

Képernyőfotó 2015-11-28 - 19.37.39Kelet-Közép-Európa, köztük Magyarország lehet az orosz turisták célpontja, ha el akarnak menni nyaralni. 
Oroszország vízumkényszert vezetett be a török állampolgárokkal szemben és számos gazdasági szankció bevezetését jelentették be, amelyek közül több már érvénybe is lépett. Ezek közé tartozik a közös gazdasági és beruházási projektek felfüggesztése, illetve leállítása. A török repülőgépek és hajók közlekedésének korlátozása az orosz légtérben és felségvizeken. A vámtarifák növelése, a török élelmiszertermékek behozatalának és a török munkaerő oroszországi alkalmazásának a korlátozása is életbe lép hamarosan. De, ami talán a legérzékenyebben érintheti a törököket az az, hogy az oroszok megszakították turisztikai együttműködésüket a türkökkel.  A Roszturizm orosz idegenforgalmi hivatal ugyanis már jelezte, hogy hazarendelték, illetve december 7-ig haza is szállítják a jelenleg Törökországban tartózkodó orosz turistákat, akiknek a száma elérheti a 10 ezer főt. Az orosz kormány pedig megtiltotta az összes orosz utazási iroda számára, hogy törökországi utakat szervezzenek.
Az orosz turisták hazahívása, illetve eltiltása komoly pénzügyi bevétel kiesést jelent majd Törökország számára. A Földközi-tenger mentén található üdülőközpontok, különösen Antalya és Alanya és környéke ugyanis elsősorban az idegenforgalomból és nem utolsósorban azokból az orosz turistákból él, akik az utóbbi években igen nagy számban érkeztek ide pihenni, kikapcsolódni. A sínai-félszigeti légikatasztrófa után több orosz csoportot Egyiptomból is éppen Törökországba irányítottak, és akkor még azt javasolták az orosz irodáknak is, hogy a biztonsági helyzet romlása miatt az egyiptomi utakat Törökországba foglalják át - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő.

Törökországban tavaly 4.4 millió orosz turista látogatott el. Egyedül Németországból érkeztek ennél többen az oroszágba. Szakértők becslései szerint az orosz turisták távolmaradásával legalább 10 milliárd dolláros veszteség érheti a török idegenforgalmi szektort. A többi gazdasági szankció érvénybelépésével pedig ez a szám a többszőrösére is emelkedhet. A törököknek tehát „sürgősen pótolniuk kell az orosz turistákat”, hogyha el akarják kerülni ezt a hatalmas pénzkiesést.
Az orosz-török konfliktusból azonban nagyot profitálhatnak a kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország is.  Ezért fontos lenne időben lépni és már most elkezdeni reklámozni a magyarországi üdülőhelyeket, gyógyfürdőket az orosz piacon – tette hozzá végezetül a turisztikai szakértő.

globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése