2015. 11. 10.

A pápa fogadta a lengyel államfőt

Ferenc pápa november 9-én, hétfőn fogadta Andrzej Dudát, a Lengyel Köztársaság elnökét feleségével és kíséretével. Az államfő ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Antoine Camilleri prelátussal, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárhelyettesével.

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszéléseken a felek szóltak a katolikus egyház pozitív hozzájárulásáról a lengyel társadalom életéhez. Ezt a Szentatya közelgő látogatása kapcsán is hangsúlyozták. A pápa jövő évben Krakkóba utazik az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából. Beszéltek továbbá a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákról, mint például a család előmozdítása, a rászoruló társadalmi rétegek támogatása és a migránsok befogadása. Végül megvitatták a nemzetközi közösség egyes kérdéseit, közöttük a béke és a biztonság témáját, az ukrajnai konfliktust és a közel-keleti helyzetet – tájékoztat a pápai audienciáról kiadott szentszéki közlemény.
A lengyel államfő és delegációja a pápai találkozót megelőzően november 8-án, vasárnap este szentmisén vett részt a Szent Péter-bazilikában Szent II. János Pál oltáránál a helyi lengyel közösséggel. A szertartást Zygmunt Zimowski lengyel érsek, az Egészségügy Pápai Tanácsának elnöke vezette. 
Több mint húsz percig tartott a magánmegbeszélés Ferenc pápa és Andrzej Duda között, aki feleségével és Kinga nevű lányával találkozott a Szentatyával. Az ajándékok átadásakor a lengyel elnök egy Czestochowai Fekete Madonna-képet adott a pápának. „A Szűzanya óvja a pápát” – kérte Duda elnök, amelyre a Szentatya így válaszolt: „szükségem van rá”. Ferenc pápa egy békemedált, illetve a Laudato si’ kezdetű ökológiai enciklikájának és az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításának egy-egy példányát ajándékozta a lengyel államfőnek.
Duda elnök örömének adott hangot, hogy személyesen megismerhette a pápát és kérte, hogy imádkozzon érte, amelyre a Szentatya ígéretet tett. Az audiencia során a Szentatya kifejezte szándékát, hogy szeretne ellátogatni Czestochowába és Auschwitzba. Júliusi látogatásának egyelőre csak Krakkó az egyetlen hivatalos állomása – írja az ANSA olasz hírügynökség.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése