2015. 11. 18.

Félelemben élnek az Iszlám Állam vezetői

Belső gondokkal küzd, vezetői félelemben élnek, s szakadozóban van az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet – erről beszélt az amerikai The Daily Beast munkatársának Isztambulban a szervezetből kiugrott egyik terrorista.
Az Abu Khaled álnéven szerepeltetett terrorista hosszasan beszél az Iszlám Állam belső ügyeiről; legalábbis arról, amit ő megismerhetett. A többi között például arról, hogy a szervezet egyre jobban támaszkodik a külföldről érkező fanatikusokra, ám a vezetők tartanak is attól, hogy esetleg nem teljesen lojálisak. A terrorszervezet vezetőit az is aggasztja, hogy a szervezet széttöredezhet, etnikai és nemzeti hovatartozástól függően bomolhat csoportokra.
A terrorista arról is beszél, hogy a külföldi militánsokat származási országuk szerint szervezik csapatokba, mert így könnyebb a kommunikáció velük, és könnyebben is ellenőrizhetőek. Legalábbis így volt ez mostanáig. Ezt a gyakorlatot ugyanis nemrégiben, az úgynevezett Líbiai Brigád feloszlatásakor megszüntették. A 750 tagot számláló, al-Battarként ismert Líbiai Brigádot ugyanis nem tartották eléggé lojálisnak az Iszlám Állam szervezetéhez. „A Líbiai Brigád tagjai az Iszlám Állam szerint lojálisabbak voltak az emírhez, mint magához a szervezethez” – állítja Abu Khaled. Az emír egyébként nem más, mint Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője.
A külföldi harcosok iránti bizalmatlanság okán az Iszlám Állam vezetői úgy döntöttek: vegyes csapatokat szerveznek, így az egyes csoportokban sokan nem tudnak egymással sem kommunikálni, ugyanis nem beszélnek arabul.
Az interjúban – amelynek csupán az első részét publikálta a The Daily Beast – Abu Khaledről csak annyi derül ki, hogy szíriai, nem fiatal fanatikus, hanem középkorú, tanult, több nyelven beszélő férfi, aki önként csatlakozott a terrorszervezethez. Ennek okáról azt mondja: Amerika miatt tette, az amerikai politika ugyanis szerinte Iránnal és Oroszországgal együtt hatalomban tartja az alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad szír elnököt, s ő ez ellen akart küzdeni. „Ám egyfajta kalandvágy is volt ez” – teszi hozzá. Saját bevallása szerint miután rendes katonai kiképzést kapott az Iszlám Állam területén, ő képezte ki az újonnan érkező regrutákat.
Kiábrándultan hagyta ott a terrorszervezetet, ugyanakkor új terrorcsoportot alapított azoknak, akik szintén kiábrándultságuk miatt léptek ki az Iszlám Államból.

100 ezer muszlimot ölt meg az elmúlt egy évben az IÁ

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet az elmúlt egy évben 100 ezer muszlimot ölt meg Szíriában és Irakban mondta II. Abdalláh jordániai király szerdán újságíróknak, miután Heinz Fischer osztrák szövetségi elnökkel találkozott Bécsben.
Abdalláh szerint a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényletek csak újabb példái annak, hogy szükség van a „terror elleni globális harcra”. A világnak továbbá egy „átfogó megközelítésére” is szüksége lesz ahhoz, hogy a terrorizmus csapásával felvehesse a harcot – tette hozzá.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése