2015. 11. 14.

Gigantikus mennyiségű aranyat találtak

Először fedeztek fel aranylelőhelyet a kínai tengerfenékben, szakemberek szerint a telep méretére a nagy jelző nem megfelelő.
Legkevesebb 470 tonna aranyat rejthet az az első kínai tengerfenékben felfedezett “kolosszálisnak” jellemzett lelőhely, amelyre 2 ezer méter mélységben bukkantak szakemberek három év kutatást követően.
A kelet-kínai Santung tartomány igazgatása alá tartozó Pohaj tengeri területeken, a Szansan-sziget vizeiben a tartományi Földtani és Ásványtani Kutatóintézet végeztetett méréseket.
A China Daily című napilap beszámolója szerint a 20 tonna feletti aranykészlettel rendelkező bányákat már “nagynak” szokták nevezni.
A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az aranyérc felszínre hozatala komoly kihívás elé állítja majd a Laizhou Rehi Mining vállalatot. “Nem lesz könnyebb feladat az űrhajók dokkolásának végrehajtásánál” – fogalmazott a feltárás projektmenedzsere.
Csang Csü-csin beszélt arról is, hogy a “hagyományos” aranybányászat a talaj többnyire ezer méteres mélységeiben zajlik, s ebben a kínai bányászok gyakorlattal rendelkeznek. Az óceánban történő feltáráshoz viszont nem csak új eszközökre lehet szükség, de nagyjából ezer ember egyidejű munkájára is.
Csang azt is megjegyezte, hogy bár Kína a világ vezető aranykitermelője, technológiája nem tartozik annak élvonalába.
A Szansan-sziget térsége egyébként bőséges aranyérc tartalékokkal rendelkezik és már jelenleg is Kína egyik legfontosabb nemesfém-kitermelő helye. A legnagyobb aranytartalékokkal rendelkező kínai város, Lajcsou környékén a föld mélyében több mint 2 ezer tonna aranyércet sejtenek.
A nyersanyag és ásványi anyagok forrásainak fogyása közepette mind nagyobb figyelem irányul a Föld felszínének 70 százalékát kitevő tengerfenék alatt rejlő kincsek kitermelésének lehetőségeire. A jelentős potenciál ellenére természetvédők és kutatók egy csoportja ellenzi a tengeri ökoszisztéma megbolygatásával járó gazdasági tevékenységet.

globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése