2015. 11. 17.

dr. Jakubinyi György érsek Párizs főpásztorával koncelebrált a vsaárnapi gyászmisén

A párizsi magyar lelkészség a francia főváros X. kerületében található, nyolc percre a múlt pénteki merényletek egyik helyszínétől. A franciaországi magyar főlelkésszel, Cibian Miklóssal a november 13-án történtekről és a franciák gyászáról beszélgettünk.


A megemlékezés virágai a Le Petit Cambodge étterem előtt
A párizsi magyar lelkészség és kápolnája egy belvárosi lakóházban található  a rue Albert-Thomas-n. A november 13-i, hat helyen történt merényletsorozat egyik helyszíne, a Le Petit Cambodge étterem gyalog mindössze nyolc percre fekszik innen; a legtöbb áldozatot követelő vérengzés helyszíne, a Bataclan koncertterem szintén közel van: a kerület határán.
Péntek este a lelkészségen éppen széki táncház zajlott tucatnyi magyar és francia fiatal részvételével, a plébánián pedig Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és más papok vendégeskedtek. (A főpásztor azért érkezett Párizsba, hogy a közeli Szent Erzsébet-plébániatemplomban mutasson be szentmisét az Árpád-házi szent tiszteletére vasárnap.)
Az éttermi támadás után kivonuló mentő- és rendőrautók szirénáit hallották.
A tömegközlekedés leállt, és bizonytalan volt a helyzet, több külvárosban, illetve vidéken lakó fiatal nem tudott hazajutni, ők végül a kápolnában aludtak. Egy háromtagú család is bemenekült a házba: a Cannes-ból érkezett szülők gyermekükkel az egyik közeli étteremben vacsoráztak, s a támadás utáni rémületben kerestek menedékhelyet. A fiatalokkal együtt ők is a kápolnában éjszakáztak. Szerény fekhelyeket egy szomszédasszonynak köszönhetően tudtak biztosítani, aki pokrócokkal és matracokkal sietett a segítségükre - mondta a párizsi magyar lelkész.
A párizsi magyar lelkészségen spontán imavirrasztást tartottak péntekről szombatra virradóan: rózsafüzért imádkoztak az áldozatokért, és a „Gyújts egy gyertyát az ablakodban!” elnevezésű polgári kezdeményezéshez is csatlakoztak.
Emellett elmaradtak mindazok az események a hétvégén, amelyek nem liturgikus jellegűek lettek volna, így Jakubinyi György szombati előadása és a vasárnapi adventikoszorú-készítés is.  A hatóságok ugyanis gyülekezési tilalmat rendeltek el, ehhez felhívásával André Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek is csatlakozott.
Cibian Miklós és Jakubinyi György érsek is koncelebrált vasárnap este azon a gyászmisén, amelyet a párizsi főpásztor mutatott be a november 13-i merényletekben elhunytak lelki üdvéért. Hatalmas tömegek szerettek volna bejutni a szertartásra a Notre-Dame-ba, köztük sokan olyanok, akik nem rendszeres szentmisére járók – mondta el a franciaországi magyar főlelkész. Cibian Miklós meglátása szerint a franciák a természetfölötti világ felé fordítják tekintetüket. Jól mutatja ezt az interneten is sok helyen terjedő „Pray for Paris” („Imádkozz Párizsért”) felhívás, és az is, hogy most sok olyan ember is betér a templomokba imádkozni vagy mécsest gyújtani, aki különben nem szokott.
A főlelkészséghez szintén közel fekvő Köztársaság téren, ahová emlékezésük és gyászuk jeleként virágokat és mécseseket visznek az emberek, egyre több Jézust és Máriát ábrázoló gyertyát, képet is látni, és számtalan imádságra buzdító feliratot – tette hozzá a lelkipásztor.
Bár az egyházon belül is tapasztalható félelem – például egyes templomokat csak a szentmisék előtt negyed órával nyitnak ki –, arra is törekszik a francia egyház, hogy ne forduljon befelé. Ahogy André Vingt-Trois bíboros is rámutatott vasárnap esti beszédében: nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az elmúlt napokban Párizs mellett Bejrútban is történtek merényletek.
A terrorcselekmények következtében több mint százharmincan meghaltak, a sebesültek száma kétszáz felett van.
A merényleteket magára vállalta az Iszlám Állam, amely most Washingtont, Londont és Rómát fenyegeti. Hollande elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területére, a határokat lezáratta. Franciaországban háromnapos nemzeti gyászt tartottak november 14-étől, szombattól november 16-áig, hétfőig.
November 16-án délben az egész Európai Unióban egyperces néma gyászt tartottak.
Fotó: Wikipédia
Agonás Szonja/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése