2015. 11. 17.

Körkép: Putyin, USA, Steinmeier, ISIS, Merkel

Putyin orosz elnök a törökországi Antaljában tartott G20-as csúcson újságírók előtt kijelentette: magánszemélyek 40 országból támogatják pénzzel az Iszlám Államot, és ezen országok között vannak G20-tagok is!
„Az összegyűjtött adatok elemzése alapján az Iszlám Állam különböző csoportjait magánszemélyek is támogatják anyagilag. Megállapítottuk, ez a pénz 40 különböző országból érkezik, melyek között találunk G20-as országokat is” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a jelen lévő újságíróknak.
Az orosz elnök konkrét neveket nem mondott, inkább azt emelte ki, hogy nagyon fontos most a különböző államok közötti összefogás annak érdekében, hogy sikerrel vegyék fel a harcot az Iszlám Állammal. „Ez most nem alkalmas idő arra, hogy azzal foglalkozzunk, mely országok a legkevésbé hatékonyak a terroristákkal vívott harcokban” – tette hozzá sokat sejtetően Putyin.
Az IÁ legnagyobb bevétele az illegális olajkereskedelemből van, mely az orosz felderítés szerint komoly mértéket öltött.
**
Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások nyomán nem kíván szíriai migránsokat befogadni. A határozott államok többségének vezetése republikánus. 
**
Németország a hét végi párizsi merényletsorozat után sem vesz részt az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi légicsapásokban – jelentette ki kedden Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Nicosiában, ahol hivatalos látogatáson tartózkodik.
„Nincs értelme, hogy újabb 17., 18. és 19. ország csatlakozzon ahhoz a mostani 16-hoz, amelyek már késznek mondták magukat arra, hogy Szíriában légi támadásokat hajtsanak végre” – mondta a német szociáldemokrata politikus.
**
Az Iszlám Állam dzsihadistái kinevették az Anonymus fenyegetését, mondván, mit akarnak ők itt meghekkelni. És nem csak a hekkerek dolga nehéz.
Ellentétben 2001-gyel, a mai dzsihadisták egyre kifinomultabb digitális kommunikációs formákat használnak, hogy elkerüljék figyelésüket, írja az uniós ügyekre szakosodott portál a Politico nyomán a Blogstar. Az életre halálra menő digitális háborúban az Iszlám Állam terroristái titkosított internet szolgáltatásokat használnak, beleértve a mobil üzenetközvetítő alkalmazások új generációját, amelyeket nem sikerül feltörni a titkosszolgálatoknak. Ezek segítségével beszélik meg a fegyverek, szállítási feladatok, időzítések és a célpontok határokon átívelő koordinálását. Az olyan tények sem „segítenek”, hogy például Brüsszel lakosságának 62 %-a nem belgiumi születésű.
**
A hannoveri rendőrkapitány az alsó-szászországi tartományi főváros valamennyi lakójának és vendégének azt tanácsolja, hogy „a legrövidebb úton menjen haza”, mert nem lehet tudni, hogy mire készülhetnek még mindazok, akik robbantásos merényletet terveztek a kedd esti Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzésen, amely a terrorveszély miatt elmarad.
A meccset a tervek szerint a helyszínen tekintette volna meg Angela Merkel német kancellár, aki a pénteki párizsi terrortámadások után ezzel is demonstrálni szerette volna a terrorizmussal szembeni elszánt küzdelmet.   
** 
Merkel kiengedte a palackból a szellemet.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése