2015. 11. 26.

Gazdasági, társadalmi és szociális fejlesztés uniós forrásból

Polgármesterekkel tartott megbeszélést a Csík Leader Akciócsoport csütörtökön, november 26-án a csíkszeredai megyeházán. A találkozó témája a 2014–2020-as időszak stratégiája volt, erre várja az akciócsoport az ötleteket, hogy intézkedéseit a térség gazdasági, társadalmi és szociális igényeihez igazítsa. A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos is.

A jelenlevőket Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, az akciócsoportban az önkormányzati munkacsoport vezetője köszöntötte, majd Mátéffy Mária, a munkaszervezet vezetője az elmúlt időszakról tájékoztatott. Mint elmondta, a Csík Leader Akciócsoport országos listavezető a civilszervezetek támogatásában, az elmúlt pályázási időszakban ezeken keresztül főként kulturális, turisztikai és sportrendezvényeket, terveket és tanulmányokat, oktatást és képzést támogattak.

A 2014–2020-as időszakban mezőgazdasági egységek beruházásaira, termékeik feldolgozására és értékesítésére, gyümölcsfeldolgozásra és értékesítésre, erdészeti fejlesztésre, a fiatal gazdák vállalkozásalapításának segítésére, turizmusfejlesztésre, a vidéki tevékenységek szélesítésére, örökségvédelemre, tanintézetek fejlesztésére és iskolán kívüli „after school” programok indítására stb. lehet pályázni.

A megbeszélésen felmerült a településeket összekötő kerékpárút kiépítése Csík térségében, a polgárvédelem megerősítése kistérségi központok létrehozásával, a műemlékek és a természeti értékek adatbázisának és tanulmányainak elkészítése, a turisztikai látványosságok és a szolgáltatások összekapcsolása a jobb eladhatóság érdekében, a gyógynövények bevonása a kereskedelembe, a turizmusba, az orvoslásba, valamint a nagyobb, több települést érintő vagy térségi jellegű rendezvények finanszírozása.

– Meg kell nézni, hogy milyen nagyobb térségi beruházásokra van szükség, és össze kell fogni a pénzek lehívásához. Olyan intézkedéseket kell kitalálni, amelyek a fiatal vállakozókat segítik, munkahelyeket teremtenek, a fiatalok itthon tartását segítik elő. Be kell vonni a közösséget és olyan tervet összeállítani, amely serkenti a gazdasági növekedést – mondta Borboly Csaba.

– Fel kell mérni az egyes szakterületek igényeit, és annak függvényében megvizsgálni a duális képzés lehetőségét, a gyakornokok bevonását az önkormányzatok, a különböző vállalkozások munkáiba. Ez is a fiatalok itthon tartását segíthetné elő – fejtette ki Becze István.

Az akciócsoport a további ötleteket december végéig várja a településektől.

Közlemény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése