2015. 11. 19.

Ezer migránst fordítottak vissza a szerb-macedón határon

Mintegy ezer migránst fordítottak vissza a szerb-macedón határról csütörtökön, miután Szerbia úgy döntött, ezentúl csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be, illetve az utóbbi három csoportból is csak azokat, akik rendelkeznek görög vagy macedón regisztrációs papírokkal – számolt be róla honlapján a belgrádi B92 televízió.
A presevói befogadóközpontban csak azokat veszik nyilvántartásba, akiknek vannak korábban, más országban kiállított érvényes papírjaik, dokumentumok nélküli migránsokat az előző időszaktól eltérően már nem regisztrálnak. Az utóbbi 12 órában így is mintegy 3 ezer ember haladt át a központon.
Melita Sunjic, az UNHCR belgrádi szóvivője reggel az MTI tudósítójának azt mondta: szerda 18 óra óta a szerb hatóságok a szerb-macedón határról visszafordítják mindazokat, akik nem háború sújtotta térségből érkeznek, Macedónia pedig éjjel háromkor zárta le a határait a szerbbel megegyező kritériumok alapján. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kijelentette: horvát és szlovén bejelentések miatt hozták meg a döntést. Azok nem léphetnek be Szerbiába, akik Szlovénia és Horvátország szerint gazdasági bevándorlóknak számítanak, azaz nem háború sújtotta övezetből érkeznek. „Nem engedhetünk be senkit Szerbiába, aki nem tudja majd folytatni az útját” – szögezte le a politikus.
Akiket a szlovén vagy a horvát hatóságok Szerbiába visszaküldenek, vagy akik nem léphették már át a szerb-horvát határt, egyelőre egy Belgrád melletti befogadóközpontba szállítják.
Ahmet Halimi, a vöröskereszt presevói irodájának titkára elmondta, az utóbbi napokban jelentősen csökkent, megfeleződött a migránsok száma a presevói befogadóközpontban, jelenleg körülbelül ötszázan várnak regisztrációra.

MTI
magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése