2015. 11. 18.

2 halott, 7 őrizetbe vétel Párizsban – a terroristavezér volt a célpont

Két ember meghalt, hetet őrizetbe vettek a szerda reggeli párizsi rendőri offenzívában, amely a Saint-Denis negyedben zajlott.  
Az akció célpontja a 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett kitervelője, Abdelhamid Abaaoud volt, de azt nem erősítették meg, hogy valóban őt is kézre kerítették.
Az akcióban két ember meghalt, köztük egy nő, aki felrobbantotta magát. A gyanúsítottak előzőleg elbarikádozták magukat egy lakásban. A hivatalos közlések szerint hét embert őrizetbe vettek. Közülük hármat a rendőrség hozott ki a művelettel célba vett lakásból, ketten a szomszédos lakásokban voltak, két másik embert pedig a környéken fogtak el. Valamennyi feltételezett terroristát ártalmatlanították – mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Stéphane Le Foll kormányszóvivő.
Öt rendőr könnyebben megsebesült. Az akciót reggel 4 óra után indították el a Stade de France stadiontól alig egy kilométerre található előváros egyik sétálóutcájában található lakásnál, célpontja a 129 halálos és 352 sebesült áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett. Bernard Cazeneuve belügyminiszter és Francois Molins párizsi főügyész a helyszínen újságíróknak elmondta: az műveletet azért indították, mert a hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet.
A lakásban a kommandósok először három embert előállítottak, majd az ismeretlen személyazonosságú nő felrobbantotta magát a testére erősített robbanószerkezettel, egy másik feltételezett terroristával pedig „lövések és gránátok” végeztek a belügyminiszter tájékoztatása szerint. Ezután két, a romok között elbújt gyanúsítottat is előállítottak, valamint a lakást kiadó férfit és annak egy ismerősét.
„Egy barátom kérte meg, hogy két ismerősét szállásoljam el néhány napra” – mondta az egyik férfi a francia hírügynökségnek, mielőtt megbilincselték a rendőrök. „Nem tudtam, hogy terroristák” – tette hozzá. A lakásban tartózkodók nagy száma meglepte a rendőröket, legfeljebb négy emberre számítottak a hirado.hu írása szerint.
Egyik őrizetbe vett, illetve meghalt ember kilétét sem közölte a főügyész és a belügyminiszter, de jelezték, hogy az azonosítások folyamatban vannak, így nem lehet tudni azt sem, hogy Abdelhamid Abaaoud köztük van-e. A rajtaütési akcióban, amely több mint három órán át tartott, rendszeresen lehetett detonációkat és automata fegyverekből lövéseket hallani a Saint-Denis-bazilika közelében található sétálóutcában. Egy templomba is betörtek a rendőrök faltörő kossal, de végül ott nem találtak semmit.
A Channel 4 hírtelevízió úgy tudja, Abaoud a hajnalban lerohant lakásban van, a romok alatt. Jonathan Rugman, a csatorna helyszíni tudósítója a Twitteren azt írta, hogy a férfit betemette a törmelék. Azt nem tudni, hogy életben van-e még, írja a hirado.hu.
A helyszín még délben is le volt zárva, a lakást és környékét a rendőrség biztosította és vizsgálta át. Katonai egységeket is vezényeltek a körzetbe. A környék házait továbbra sem hagyhatják el a lakók. Az iskolák nem nyitottak ki szerdán a városban. A rendőrség egyik vadászkutyáját, a hétéves Dieselt a terroristák megölték – közölte a rendőrség.
A közszolgálati televízió, továbbá a Reuters hírügynökség francia kiadása rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a leleplezett dzsihadisták a párizsi La Défense üzleti negyedben terveztek merényletet. Ezt azonban hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.
Az eddigi hivatalos közlések szerint a múlt pénteki párizsi merényletsorozatot hét helyszínen három terroristakommandó követte el, a támadásoknak 129 áldozata volt, továbbá hét merénylő halt meg – közülük hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. Öt támadót tudtak eddig azonosítani, legalább hárman harcoltak Szíriában dzsihadistaként. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, s kedd este óta egy kilencedik feltételezett merénylőt is keresnek, de annak személyazonosságát még nem tudta megállapítani a rendőrség.
Francois Hollande francia államfő szerint a „háborús cselekményt Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg és Franciaországban hajtották végre”.
Az elnök úgy nyilatkozott, „a szerdai műveletek is azt mutatják, háborúban állunk, a terrorizmussal háborúzunk, amely maga döntött arról, hogy háborúzni akar ellenünk”. Franciaországban három hónapos szükségállapotot vezettek be a párizsi terrormerényleteket követően.

 MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése