2015. 11. 28.

Józan és éber



Hirtelen változnak a híradások címei. Már tíz napja egyebet sem hallunk Párizsi merénylet, szükségállapot Párizsban, Brüsszelben, újabb túszdráma Franciaországban, robbantásos merénylet, keresztényeket gyilkoltak le, újabb harcirepülőket vetettek be a terrorizmus ellen, a francia repülőgép-hordozó anyahajó odaküldésével Franciaország megtriplázza csapásmérő erejét. A  népvándorlási hullám megtörésére újabb kerítések épülnek; szigorúbb migránspolitikát követelnek nyugaton; bedőltek a nyitott kapuk; Európában egyre többen szeretnének olyan kormányfőt látni az egyes tagországok élén, mint amilyen Orbán Viktor; feszült helyzet a macedón határnál; a török légierő lelőtt egy Szu–24-es orosz vadászbombázót stb.   
Mintha Jézus figyelmeztetése Jeruzsálem pusztulásáról és a világ végéről menne teljesedésbe: „Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. Nagy földrengés lesz itt is, ott is, éhínség és dögvész. Szörnyű tünemények és különös jelek tűnnek fel az égen. De előbb kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket … Kiszolgáltatnak benneteket a szülők, testvérek, rokonok és barátok, s némelyeket megölnek közületek. Nevemért mindenki gyűlölni fog benneteket. De nem vész el egy hajszál sem fejetekről. Kitartástokkal megmentitek lelketeket. ... Jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a földön pedig kétségbeesett rettegés a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. Az emberek meghalnak a rémülettől, és a világra zúduló szörnyűségek várásától. Az egek erői megrendülnek. Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőben, nagy hatalommal és dicsőséggel. Amikor ez teljesedésbe kezd menni, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok ideje. ... Vigyázzatok, nehogy elnehezedjék szívetek a mámorban, a tobzódásban, meg az élet gondjaiban, és készületlenül érjen benneteket az a nap, mert mint a tőr, úgy fog lecsapni a föld színének minden lakójára. Virrasszatok hát és imádkozzatok szüntelenül, hogy megmeneküljetek attól, ami majd bekövetkezik és megállhassatok az Emberfiának színe előtt.” (Lk 21,25-28; 34-36). 
Ezek az apokaliptikus képek, égszakadás és földindulás valóban az Egyház adventjének és beteljesedésének kísérő jelenségei, amit az emberek különféleképpen élnek meg. A keresztényeknek nem kell félniük, mert az ítélőbíró Krisztus, isteni hatalommal érkezik és számukra a megváltást hozza. Legyünk józanok és ne feledkezzünk meg az égiekről; legyünk éberek, földi dolgainkat végezve és imádkozva készüljünk Krisztus végső eljövetelére. Ez az advent. 
Az életünket átfogó virrasztás és készülődés alapja Isten ígérete (Jer 33,14-16). A ráfigyelés oldhatja meg életüket. Addig is az Ő kegyelme támogat, hogy szentek legyünk (1Tessz 3,12-4.2).
           
„Virrasszatok hát és imádkozzatok szüntelenül, hogy megmeneküljetek.” Lk 21,36.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése