2015. 11. 30.

A németek szerint: egész Európa orbanizálódik

Alan Posener, a Die Welt publicistája ellentmondásos képet festett fel a migránsválság eddigi döntéseiről és azok hatásáról. Szerinte például a magyarországi migrációs nyomást Angela Merkel oldotta meg. Pedig a kancellár éppen fokozta azt.
„Putyin Európa elleni fő fegyvere nem a hadsereg, amely papírtigrisként viselkedik mind Ukrajnában, mind Szíriában. Az európai nacionalizmus és a rasszizmus a fő fegyvere. Mert ahol Európa-ellenes és idegenellenes mozgalmak szervezkednek, ott Putyin tekintélyelvű rendszere felé is idővel felébred a szimpátia. (…) A Kelet-Európában fejet ütő rasszizmus és nacionalizmus miatt egyesek a Kelet orbanizálódásáról beszélnek. Csakhogy egész Európa orbanizálódik. Kelet-Európa nem a múlt, hanem a jövő normája – idézi Alan Posener szavait a Mandiner.
Sokan gondolták azt Németországban, hogy az EU révén felszámolható a nemzet, míg mindenhol máshol az EU-n keresztül akarják a nemzetet erősíteni. Vagy sikerül az előbbi, vagy a nacionalizmus tönkreteszi az uniót. Csak egy ország nem engedheti meg magának a kicsinyes nemzeti egoizmust, ez pedig Németország. Nem erkölcsi okok miatt. Hanem mert ez rögtön Európa végét jelentené, melyből mi profitálunk a legtöbbet.
Ezt Angela Merkel is megértette, még ha későn is.
A kelet-európaiak érdekében, a német ipar ellenérdekei ellenére megszervezte az oroszok elleni szankciókat. Drasztikusan csökkentette a Magyarországra helyeződő menekültnyomást, Orbán hálátlansága és saját pártjából érkező ellenállás ellenére is. Lazít a Görögországot érintő takarékossági intézkedéseken. Vadászbombázókat küld Szíriába. De miért nem bírja elmondani, miért teszi mindezt?” – írja Alan Posener. 
És tényleg, Merkel miért nem mondja el, hogy miért teszi mindazt, amit tesz. Felettébb kíváncsiak lennénk mozgatásának rugóira.
Mandiner
Die Welt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése