2015. 11. 28.

Exhumálták III. Sándor cár maradványait

Felnyitották pénteken III. Sándor orosz cár szentpétervári sírját, és szakértők exhumálták maradványait, hogy még pontosabban azonosíthassák fiának, az 1918-ban meggyilkolt II. Miklós utolsó orosz cárnak és családjának maradványait.
A szentpétervári Péter-Pál-székesegyházban lévő sír felnyitásakor jelen voltak az orosz ortodox egyház képviselői is, az egyház kezdeményezte ugyanis III. Sándor cár sírjának felnyitását a Romanov-család meggyilkolása ügyében ősszel újraindított eljárás keretében.
A Romanov család több tagjának, köztük II. Miklós cárnak és feleségének, Alekszandrának a maradványait 1991-ben találták meg Jekatyerinburgban, és 1998-ban azonosították orosz szakértők. 2007-ben Jekatyerinburgban két ember maradványaira bukkantak abban a térségben, ahol a cári családot 1918. július 17-re virradó éjjel a bolsevikok parancsára kivégezték. A szakértői vizsgálatok szerint a csontok nagy valószínűséggel Alekszej cárevics és nővére, Mária nagyhercegnő maradványai.
2009-ben az orosz vizsgálóbizottság lezárta a nyomozást a Romanovok meggyilkolása ügyében, ám egy orosz bíróság 2010-ben törvényellenesnek minősítette a vizsgálat berekesztését. Idén szeptemberben újrakezdték a vizsgálatokat az ortodox egyház kérésére, amely kétségeit hangoztatta a maradványok hitelességét illetően.
Azóta exhumálták II. Miklós maradványait, és az szakértők által elvégzett újabb DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy azok valóban az utolsó cáré. A szakértők most újabb genetikai teszteket végeznek, hogy összehasonlítsák II. Miklós maradványait apja, a szintén Szentpéterváron eltemetett III. Sándor DNS-ével, hogy „végső következtetésre” juthassanak.

 magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése