2015. 07. 25.

A Tusványosi Orbán-beszéd főbb pontjai

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 A tavalyi beszéd után idén magas a mérce

Az illiberális demokráciáról mondott tavalyi beszéde után idén magas a mérce, nem talált semmit, ami hasonlóan versenyképes inzultus lehetne a nyugati fősodor szemében – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az újkori népvándorlás felerősödése politikai folyamatok következménye. Az észak-afrikai országok korábban Európa védőbástyájaként működtek, és felfogták az Afrika belsejéből érkező tömegeket. Szerinte a bevándorló tömegek nem a háborús övezetekből jönnek, hanem Afrika belsejéből. Sarkozy volt francia elnököt idézve Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a kontinensen jelenleg több mint 1 milliárd ember él, akiknek a fele 25 év alatti, miközben az életkörülmények rendkívül rosszak, ez pedig irdatlan tömegeket indíthat Európa felé.

A tét tehát Európa megmaradása, illetve, hogy az átalakul-e a felismerhetetlenségig. A magyar kormány azt szeretné, ha Európa az európaiaké maradna. Ennek teljesítéséhez azonban más európai országok egyetértése is kell, ami nem egyértelmű, hogy megvan.

A kormányfő arról is beszélt, hogy szerinte az Európába érkező nagy tömegből nem lehet kiszűrni a terroristákat. A probléma érzékeltetésére Orbán Viktor nemzetközi statisztikákat idézett, ezek szerint a brit börtönökben a közelmúltban a muszlim elítéltek száma megháromszorozódott, Olaszországban a bűncselekmények negyedét bevándorlók követték el, Svédországban közel annyi a nemi erőszak, mint a dél-afrikai Lesothóban – mondta a miniszterelnök.


A magyarok döntöttek, nem akarnak törvénytelen bevándorlókat

A magyarok döntöttek, nem akarnak törvénytelen bevándorlókat és nem osztoznak a európai baloldal szellemi ámokfutásában – mondta a miniszterelnök Tusnádfürdőn szombaton.

Orbán Viktor a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor rendezvényén ismertette a nemzeti konzultáció eredményeit. Jelezte, 1 millió 254 kérdőív érkezett vissza, és az eredmények szerint 95 százalék azt mondta: a bevándorlás helyett inkább a magyar családok, gyermekek támogatására van szükség.A magyar emberek több mint kétharmada a saját élete szempontjából fontosnak tartja a terrorizmus térnyerésének kérdését. Háromnegyedük gondolja úgy, hogy az illegális bevándorlók veszélyeztetik a magyarok munkahelyeit és megélhetését. Négyötödük szerint Brüsszel politikája megbukott a bevándorlás és a terrorizmus kérdésében, ezért új megközelítésre, szigorúbb szabályozásra van szükség. Ugyanekkora arányuk arra biztatja a kormányt, hogy Brüsszel megengedő politikájával szemben szigorúbb szabályokat hozzon.

A kormányfő szerint az eredmények azt jelentik, hogy Magyarország biztos és stabil ország, a magyarok pedig egységes és kiegyensúlyozott nemzet akarnak maradni az őket körülvevő bizonytalan világban.

Augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn szombaton.

A miniszterelnök a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári tábor szombati fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Hozzátette: nagyarányú javulást vár ettől a lépéstől.

A műszaki terveket a kormány jóváhagyta, a határidőket módosította, vegyes technikai megoldást választott – jelezte.

A román-magyar kapcsolatokról – mint kiemelte – nem sok boldogítót tud mondani.Hirdetés

Ez nem volt mindig így, 2012-ig bizalmi alapon álló, gyakorlatias és eredményes együttműködés volt a két ország akkori kormányai között. Ez 2012-től megváltozott – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: nem emlékszik arra, hogy vezető román politikusok annyiszor rúgtak volna Magyarországba, mint azóta. A kormányfő ugyanakkor lát lehetőséget egy új kezdetre.

Ha megnyílik a lehetőség, mi magyarok készek vagyunk felvenni a fonalat – fogalmazott a kormányfő.

**

Román-magyar viszony, jelképek használata

A román-magyar kapcsolatokról – mint kiemelte – nem sok boldogítót tud mondani.

Ez nem volt mindig így, 2012-ig bizalmi alapon álló, gyakorlatias és eredményes együttműködés volt a két ország akkori kormányai között. Ez 2012-től megváltozott – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: nem emlékszik arra, hogy vezető román politikusok annyiszor rúgtak volna Magyarországba, mint azóta. A kormányfő ugyanakkor lát lehetőséget egy új kezdetre.

Ha megnyílik a lehetőség, mi magyarok készek vagyunk felvenni a fonalat – fogalmazott a kormányfő.

A magyarság jelképeinek használatára vonatkozó felvetésre kiemelte: a kitartás szó a kulcs. Amíg a jelképeinket minden fenyegetés, tiltás, rosszallás ellenére minél többen használjuk, annál inkább a mi álláspontunk kerekedik felül – mondta. Hozzátette: reméli, a magyarországi és a külhoni magyarokban lesz annyi kitartás, hogy jelképeiket nem engedik leparancsolni a közélet színtereiről, különösen nem egy erősödő anyaországgal a hátuk mögött. Van erő, amely megvéd – jelentette ki.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése