2015. 07. 31.

Tanácsok: 8. Jótéteményeket a lehető legcsekélyebb mértékben kérj és várj másoktól



8. Igyekezzél jótéteményeket a lehető legcsekélyebb mértékben kérni és várni másoktól. Próbáld meg és tapasztalni fogod, hogy a legjobb ismerősöd, a legrózsásabb hangulatában összeráncolja hom­lokát, arcán döbbenet és rossz érzés fut végig, mintha valami szar­vasbogár csípte volna meg, mihelyt kiejted e szavakat: „Barátom, nagy kérésem volna hozzád!”
Különösen a hálát ne tartsd alapnak, amelyre igényeket épít­hetsz, legkevésbé talán éppen azon barátaidnál, akik egész szerencsé­jüket neked köszönhetik. Ezen a sárgolyón a legnemesebb, legönfeláldozóbb, legszebb emberi cselekedetért sem szabad viszonzásra és hálára számítani.
A hálátlanság olyan nagy itt a földön, hogyha ez az emberi vonás fekete posztóvá válna, tizenhétszer körül lehetne vele tekerni a földet. Azt hiszem e tekintetben mindnyájan őrzünk egy titkos sebet szívünk mélyén, hiszen hányszor kellett tapasztalnunk, hogy akiket a szükségtől éppen mi mentettünk meg, akikért talán önmagunkat áldoz­tuk fel, - elhanyagoltak bennünket, mihelyt többé ránk szükségük nem volt. Az emberek még a szivárványra sem néznek többé vissza, ha már egy félórája koszorúzza az eget. Az emberek nemcsak könnyen kitörlik emlékezetükből a jótéteményeket, de valami csöndes, titkos gyönyörűség egy nemével gondolnak arra vissza, akire kénytelenek voltak rászorulni. Azért ha szívednek mindenáron hála kell és remény, keress magadnak egy virágot, mert az emberekben csalódhatsz, de soha sem fogsz csalódni a fákban, rózsákban, csillagokban... 
Csak az emberektől ne sokat remélj, talán semmit! 
A legjobb is csak hozzád hasonló és te is önző vagy!

**

Tanácsok: 1.Tanuljunk meg emberekről jót mondani!

Tanácsok: 2. Tanuljunk meg hallgatni!

Tanácsok: 3. A legszeretettebb emberi tulajdonság

Tanácsok: 4. Annyit ígérj, amennyit teljesíteni tudsz!

Tanácsok: 5. Legyen sok barátod és kevés bizalmasod!

Tanácsok: 6. Törődj a saját dolgaiddal!

Tanácsok: 7. Ne várj soha semmit másoktól!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése